Škubánky s mákem

Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Záleží na tom, kdo nám jej připravoval. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří je naopak známe od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si je připravíme právě podle jejich receptu.
Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Záleží na tom, kdo nám jej připravoval. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří je naopak známe od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si je připravíme právě podle jejich receptu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambory 1kg nejlépe typu C
    máslo 250g
Pokyny
  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kostky, zalijeme vodou a osolíme.
  2. Vaříme cca 15 minut (po této době by měly být poloměkké). V této chvíli částečně slijeme vývar z brambor, v hrnci necháme zhruba ⅓ vývaru.
  3. Brambory zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky v nich vytvoříme otvory tak, abychom viděli vývar.
  4. Hrnec přiklopíme poklicí a na nejnižším stupni plotýnky necháme brambory propařit 15‒20 minut.
  5. I když použijeme obyčejný hrnec, neměly by se nám připálit.
  6. Propařené brambory s moukou rozšťoucháme do hladka a propracujeme.
  7. Těsto roztíráme pomocí vařečky o stěny hrnce, aby bylo hladké (může to trvat i 10 minut) a nelepilo se na vařečku.
  8. Rozpustíme si ½ másla.
  9. Lžíci namáčíme v rozpuštěném másle a vykrajujeme škubánky.
  10. Můžeme je ihned podávat na talíř, posypat moučkovým cukrem a polít máslem.
  11. Pro výraznější chuť můžeme škubánky ještě osmažit na másle.
  12. Škubánky chytnou zlatavější barvu a budou vonět po másle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*