Profiterolky s karamelovým krémem

Malé křehké kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem patří k dalším klenotům francouzské cukrářské kuchyně. Odpalovaného těsta se vůbec nemusíte bát. Určitě vše hravě zvládnete a vaši rodinu překvapíte něčím skutečně speciálním.
Malé křehké kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem patří k dalším klenotům francouzské cukrářské kuchyně. Odpalovaného těsta se vůbec nemusíte bát. Určitě vše hravě zvládnete a vaši rodinu překvapíte něčím skutečně speciálním.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
25 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 200ml
    mléko 125ml
    máslo 100g
    vejce 4ks
    cukr krupice 1lžička
    sůl 1/2lžičky
Krém
    mléko 1ks karamelové, zahuštěné
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Do hrnce dáme vodu a mléko a na středním plameni zahříváme.
  3. Přidáme sůl a cukr a mícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
  4. Poté přidáme máslo, zvýšíme plamen, aby se máslo rozpustilo.
  5. Stále mícháme, aby se mléko nepřipálilo.
  6. Odstavíme z plamene a vmícháme mouku.
  7. Plamen snížíme, hrnec vrátíme na plamen a mícháme tak dlouho, dokud se těsto neodlepuje od hrnce.
  8. Těsto necháme vychladnout.
  9. Následně do něj zamícháme postupně vajíčka, jedno po druhém, a vypracujeme hladké těsto. Při přidávání vajíček je potřeba mít trpělivost, protože nejdřív se vám může zdát, že se vajíčka s těstem nespojují.
  10. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvořte v dostatečném rozestupu malé kopečky a velikosti ořechu (těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem).
  11. Na závěr uhladíme kopečky prstem namočeným ve vodě.
  12. Pečeme v troubě při 200 °C cca 18-20 minut do zlatohněda.
  13. Pozor! Při pečení nesmíme vůbec během prvních deseti minut troubu otevírat, jinak by profiterolky nevyskočily.
  14. Po upečen je nechte vychladnout na podložce.
  15. Do spodní části profiterolek vytvoříme pomocí ostré špejle malé dírky, kterými budeme později plnit krém.
  16. Na krém si vyšleháme zahuštěné mléko spolu s vychlazeným mascarpone a šlehačkou do hustého krému.
  17. Krémem naplníme cukrářský sáček s tenkou špičkou.
  18. Špičku vložíme do vytvořeného otvoru v profiterolce a naplníme krémem. Profiterolka se trošku nafoukne, ale dáváme pozor, aby nám krém z profiterolek nevytékal.
  19. Dáme vychladit do lednice.
  20. Nejlépe chutnají čerstvě připravené.
  21. Druhý den navlhnou, ale je možné je nechat nenaplněné a plnit je až v den podávání.

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*