Malé křehké kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem patří k dalším klenotům francouzské cukrářské kuchyně. Odpalovaného těsta se vůbec nemusíte bát. Určitě vše hravě zvládnete a vaši rodinu překvapíte něčím skutečně speciálním.
|
Malé křehké kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem patří k dalším klenotům francouzské cukrářské kuchyně. Odpalovaného těsta se vůbec nemusíte bát. Určitě vše hravě zvládnete a vaši rodinu překvapíte něčím skutečně speciálním.
|
Porce
25 ks
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
200ml
hladká mouka
150g
mléko
125ml
máslo
100g
vejce
4ks
cukr krupice
1lžička
sůl
1/2lžičky
Krém
Mascarpone
50g
smetana ke šlehání
50ml
mléko
1ks
karamelové, zahuštěné
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Do hrnce dáme vodu a mléko a na středním plameni zahříváme.
- Přidáme sůl a cukr a mícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Poté přidáme máslo, zvýšíme plamen, aby se máslo rozpustilo.
- Stále mícháme, aby se mléko nepřipálilo.
- Odstavíme z plamene a vmícháme mouku.
- Plamen snížíme, hrnec vrátíme na plamen a mícháme tak dlouho, dokud se těsto neodlepuje od hrnce.
- Těsto necháme vychladnout.
- Následně do něj zamícháme postupně vajíčka, jedno po druhém, a vypracujeme hladké těsto. Při přidávání vajíček je potřeba mít trpělivost, protože nejdřív se vám může zdát, že se vajíčka s těstem nespojují.
- Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvořte v dostatečném rozestupu malé kopečky a velikosti ořechu (těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem).
- Na závěr uhladíme kopečky prstem namočeným ve vodě.
- Pečeme v troubě při 200 °C cca 18-20 minut do zlatohněda.
- Pozor! Při pečení nesmíme vůbec během prvních deseti minut troubu otevírat, jinak by profiterolky nevyskočily.
- Po upečen je nechte vychladnout na podložce.
- Do spodní části profiterolek vytvoříme pomocí ostré špejle malé dírky, kterými budeme později plnit krém.
- Na krém si vyšleháme zahuštěné mléko spolu s vychlazeným mascarpone a šlehačkou do hustého krému.
- Krémem naplníme cukrářský sáček s tenkou špičkou.
- Špičku vložíme do vytvořeného otvoru v profiterolce a naplníme krémem. Profiterolka se trošku nafoukne, ale dáváme pozor, aby nám krém z profiterolek nevytékal.
- Dáme vychladit do lednice.
- Nejlépe chutnají čerstvě připravené.
- Druhý den navlhnou, ale je možné je nechat nenaplněné a plnit je až v den podávání.
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.