Tato sladkost je typická zejména pro Sicílii a původně se připravovala zejména během karnevalové sezóny. Smažené křupavé trubičky jsou plněné sladkým krémem z ricotty, do kterého se přidává pomerančová kůra, kousky čokolády a nasekané pistácie. Zkuste si je připravit doma, určitě se do nich zamilujete.
|
Tato sladkost je typická zejména pro Sicílii a původně se připravovala zejména během karnevalové sezóny. Smažené křupavé trubičky jsou plněné sladkým krémem z ricotty, do kterého se přidává pomerančová kůra, kousky čokolády a nasekané pistácie. Zkuste si je připravit doma, určitě se do nich zamilujete.
|
Porce
28 kusů cannoli
|
Doba přípravy
1 hodina
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
hladká mouka
200g
víno
75 - 90ml
portské
krupicový cukr
30g
máslo
25g
změklé
vejce
1ks
olej
na smažení
Krém z ricotty
ricotta
500g
moučkový cukr
120g
pomerančová kůra
50g
čokoláda
50g
hořká, 70%
ořechy
40g
pistáciové, nasekané, nesolené
Na ozdobu
|
Pokyny
- Mouku prosejeme a přidáme cukr, máslo a vejce.
- Vše hněteme při nízké rychlosti hákem na kynuté těsto.
- Po troškách přiléváme do těsta víno - musí vzniknout hladké, lesklé, elastické, ale pevné těsto.
- Vytvoříme z něj kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Ricottu dáme do mísy, přidáme cukr moučku a mícháme, dokud nebude ricotta hladká.
- Přidáme nasekané pistácie, čokoládu a pomerančovou kůru.
- Promícháme, přikryjeme potravinářskou folii a dáme vychladit do lednice.
- Odležené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenký plát, nejlépe cca 1 mm.
- Z těsta vykrájíme kolečka o průměru 8 cm.
- Natočíme je na cukrářské trubičky.
- Na spoji lehce potřeme vodou a přimáčkneme, aby se během smažení těsto nerozpojilo.
- Rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, aby cannoli při smažení plavaly a usmažily se ze všech stran.
- Smažíme je spolu s kovovými trubičkami do zlatova.
- Při smažení by se měly tvořit malé puchýřky.
- Po usmažení je přendáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje.
- Cannoli necháme lehce vychladnout, stáhneme je z kovových trubiček, a následně je necháme úplně vychladnout.
- Cannoli plníme z obou stran pomocí cukrářského sáčku ricottovým krémem (není potřeba používat cukrářskou špičku).
- Oba konce trubiček pak namočíme do nasekaných pistácií a na závěr je pocukrujeme.