Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila houba štroček, ale dnes jej nahraďte dostupnějšími sušenými hříbky.
|
Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila houba štroček, ale dnes jej nahraďte dostupnějšími sušenými hříbky.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Kroupy přebereme, dobře vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Osmažíme do růžova nakrájenou cibulku, přidáme kroupy a krátce opražíme.
- Osolíme, zalijeme vodou a podusíme. Sušené houby namočíme asi na hodinu do studené vody.
- Vodu scedíme, houby podusíme a smícháme s dušenými kroupami.
- Poté vše dosolíme, přidáme tlučený pepř, rozetřený česnek, majoránku a sádlo.
- Ve vymaštěném pekáčku zapečeme v troubě.