Voňavá a vláčná vánočka

Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 vánočka
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    sádlo 140g sádlo je ovšem lepší, nejlepší čisté vepřové
    sůl 1špetka
    cukr 100g
    citrón 1ks kůra z něj
    badyán 1špetka
    kvasnice 25g
    mléko 1/4 - 1/3litrů
    žloutky 4ks
    rozinky 50g namočené v rumu
    ořechy 50g nahrubo nastrouhané
    vejce 1ks na potření
    mandle na ozdobu
Pokyny
  1. S prosátou moukou smícháme měkké máslo, sůl, cukr, kůru a vanilkový cukr. Do důlku v mouce nalijeme vzešlý kvásek (ten si předtím připravíme z kvasnic, špetky cukru a vlažného mléka).
  2. Do zbytku mléka rozmícháme žloutky, přilijeme k mouce a vypracujeme na těsto.
  3. Do těsta přidáme rozinky, sekané mandle, pořádně prohněteme a necháme ho v míse, přikryté utěrkou kynout zhruba hodinu (pamatujte, že při nízkých teplotách se doba kynutí prodlužuje).
  4. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, které rozdělíme na 4, 3 a 2 díly.
  5. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze 2 dílů.
  6. Poté nechte vánočku ještě na plechu alespoň hodinu vykynout.
  7. Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme zhruba při 170°C asi 50 minut.
  8. Jakmile začne postupně zlátnout, můžeme teplotu v troubě snížit na 150°C a přikrýt ji pečícím papírem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*