Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
|
Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
|
Porce
1 vánočka
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
500g
sádlo
140g
sádlo je ovšem lepší, nejlepší čisté vepřové
sůl
1špetka
cukr
100g
citrón
1ks
kůra z něj
muškátový oříšek
1špetka
badyán
1špetka
kvasnice
25g
mléko
1/4 - 1/3litrů
žloutky
4ks
rozinky
50g
namočené v rumu
ořechy
50g
nahrubo nastrouhané
vejce
1ks
na potření
mandle
na ozdobu
špejle
5
|
Pokyny
- S prosátou moukou smícháme měkké máslo, sůl, cukr, kůru a vanilkový cukr. Do důlku v mouce nalijeme vzešlý kvásek (ten si předtím připravíme z kvasnic, špetky cukru a vlažného mléka).
- Do zbytku mléka rozmícháme žloutky, přilijeme k mouce a vypracujeme na těsto.
- Do těsta přidáme rozinky, sekané mandle, pořádně prohněteme a necháme ho v míse, přikryté utěrkou kynout zhruba hodinu (pamatujte, že při nízkých teplotách se doba kynutí prodlužuje).
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, které rozdělíme na 4, 3 a 2 díly.
- Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze 2 dílů.
- Poté nechte vánočku ještě na plechu alespoň hodinu vykynout.
- Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme zhruba při 170°C asi 50 minut.
- Jakmile začne postupně zlátnout, můžeme teplotu v troubě snížit na 150°C a přikrýt ji pečícím papírem.