Tajemství palačinek je ve správně rozšlehaných ingrediencích a trpělivém smažení. Pokud chcete jídlo, které vás vrátí do dětských let, tak palačinky s jahodovou zavařeninou jsou tou pravou volbou.
|
Tajemství palačinek je ve správně rozšlehaných ingrediencích a trpělivém smažení. Pokud chcete jídlo, které vás vrátí do dětských let, tak palačinky s jahodovou zavařeninou jsou tou pravou volbou.
|
Porce
16 palačinek
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
160g
polohrubá mouka
80g
krupicový cukr
1/2lžíce
sůl
1špetka
vejce
4ks
žloutek
1ks
mléko
420ml
plnotučné
voda
120ml
|
Pokyny
- Do větší misky nasypeme mouku, cukr a sůl.
- Směs promícháme metlou a uprostřed uděláme důlek.
- Do něj vyklepneme celá vejce a jeden žloutek a vše pomocí metly smícháme v hladké těsto.
- Tímto způsobem předejdeme tvorbě malých hrudek.
- Do menší misky odměříme mléko s vodou a po menších dávkách je přiléváme do misky s těstem.
- Každou dávku tekutiny dokonale vmícháme, aby výsledné těsto bylo krásně hladké, bez hrudek.
- Těsto by mělo být kompaktní a spíše tekuté.
- Na plotně si na středním plamenu rozehřejeme pánev.
- Pomocí silikonového štětce rozetřeme stejnoměrně po celé ploše rostlinný olej.
- Pak nalijeme na jednu stranu ohřáté pánve těsto, které krouživým a zároveň lehce trhavým pohybem rozlijeme po celé pečicí ploše pánve.
- Palačinku necháme minimálně jednu a půl minuty zvolna péci.
- Pak zkusíme pomocí špejle s hrotem nadzdvihnout kraj placky.
- Když to jde jednoduše a palačinka nemá tendenci se trhat, je připravena k otočení.
- Špejli podstrčíme pod plackou, tak aby špička trochu vylezla na straně druhé, nadzdvihneme ji a jednoduše položíme neopečenou stranou dolů.
- Druhou stranu palačinky pečeme mnohem kratší dobu, asi tak 20–30 vteřin.
- Palačinky podáváme s domácím džemem nebo posypané skořicovým cukrem.