Asi nejznámější masopustní cukrovinka jsou makové koláče. Jejich příprava zabere hodně času, protože se nechávají nadvakrát kynout. Místo máku můžete použít i tvaroh, povidla nebo jablečné pyré. Nebo vyzkoušejte exotickoy variantu s fíky a mandlemi.
|
Asi nejznámější masopustní cukrovinka jsou makové koláče. Jejich příprava zabere hodně času, protože se nechávají nadvakrát kynout. Místo máku můžete použít i tvaroh, povidla nebo jablečné pyré. Nebo vyzkoušejte exotickoy variantu s fíky a mandlemi.
|
Porce
20 koláčů
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Smícháme droždí, trochu mléka a lžičky cukru, necháme vzejít kvásek.
- Prosátou mouku smícháme s polovinou cukru, kváskem, žloutky, 200 ml mléka a změklým máslem.
- Vypracujeme těsto a necháme odpočinout pod utěrkou.
- Zbytek mléka svaříme se zbytkem cukru, lžící másla, rumu a namletým mákem.
- Z těsta vytvarujeme kuličky, necháme vykynout půl hodiny a potom do nich skleničkou vytlačíme důlky, které plníme makovou náplní.
- Ozdobíme mandlemi, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny.