Chlazené maso vždy ihned uložte do lednice, ve které bude správná teplota totožná s teplotou, kterou vám doporučuje výrobce. Většinou je doporučená teplota od+ 2 do 5°C.

Kde skladovat?

Podle_ceho_vybirat

Skladování masa

Maso v lednici uchovávejte řádně zakryté (balené), aby i ostatní potraviny v lednici byly chráněné. Syrové maso nesmí nikdy přijít do kontaktu s dalšími potravinami, hrozí zde kontaminace mikroorganismy. Zvláště jsou rizikové potraviny, které se nebudou již tepelně opracovávat, tedy zelenina na salát, mléčné produkty, ale i již tepelně opracované maso.

Pokud se maso nechystáte zmrazit, je vhodné ho zpracovat do dvou dnů od nákupu. Obvykle vydrží maso v chladničce zhruba 2 – 4 dny (záleží na typu masa).

Mražené maso uchovávejte v mrazáku při teplotě min. -18°C. Předtím, než maso zamrazíte, je třeba ho důkladně zabalit. Pro zabalení je ideální vakuovací krabička, ze které lze snadno vysát vzduch. Vhodná je také potravinová fólie, do které raději zabalte maso ve více vrstvách. Máte pak větší jistotu, že se vám maso nerozbalí. Na balíček nalepte etiketu s datem, ať víte, kdy jste maso do mrazáku vložili.

Trvanlivost chlazeného masa:

  • Dušené maso: 1 – 2 dny
  • Mleté maso: 1 – 2 dny
  • Drůbež: 2 – 3 dny
  • Pečeně: 2 – 4 dny
  • Kotlety: 2 – 4 dny
  • Steaky: 2 – 4 dny

Trvanlivost mraženého masa:

  • kořeněné klobásky: 2 měsíce
  • telecí: 4 měsíce
  • drůbež: 4 měsíce
  • hovězí: 6 měsíců
  • čerstvé vepřové: 4 měsíce
  • jehněčí: 6 měsíců
  • mleté hovězí: 6 měsíců
  • mleté jehněčí: 6 měsíců
  • ryby: 6 měsíců

Doporučujeme maso skladovat v šuplíku s ostatními potravinami, které dále tepelně zpracováváte. Nejvhodnější místo skladování masa v ledničce je proto ve spodních patrech.

Nikdy nedopusťte, aby z rozmrazovaného masa skapávala tekutina na jiné potraviny v lednici! Nedoporučuje se potraviny rozmrazovat při pokojové teplotě, dlouhá doba rozmrazování totiž podporuje růst nežádoucích bakterií. Proces rozmrazování by měl být co nejkratší.

Rozmrazované maso by mělo být uvnitř neprodyšného obalu. Tímto způsobem se do něj nedostanou bakterie z okolního prostředí.

Pro rozmrazování nikdy nepoužívejte horkou vodu!

Konzervujete–li doma maso, zvolte vždy kvalitní čerstvé maso. Po tepelné úpravě nechte maso úplně vychladnout a při celém procesu dodržujte veškeré hygienické zásady, jinak hrozí riziko plísní a zkažení masa.

Skladování hotových pokrmů z masa

Hotové tepelně upravené pokrmy z masa, skladujte v chladu a temnu.

Doporučení: Uvařený pokrm z drůbeže skladujte v lednici při teplotě +4 °C v uzavřené nádobě tak, aby nedošlo k sekundární kontaminaci jinými potravinami a spotřebujte ideálně do 24 hodin.

Před konzumací vždy zhodnoťte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť), a podle nich posuďte, zda je pokrm vhodný k snědku.

Dbejte na to, aby se hotový pokrm vzájemně neovlivňoval s dalšími věcmi uloženými v chladničce, ať surovinami, polotovary nebo již jídly připravenými k podávání.

Rizika

Rizika skladování masa

Čerstvé maso po nákupu uložíme co nejdříve do chladničky, mražené maso uchováváme při teplotách nejméně -18 °C, opakovaně ho nezmrazujeme.

Rozmrazování masa musí probíhat pomalu, aby mělo maso dost času na rehydrataci buněk. Čím více pojmou buňky vody z tajících krystalů, tím více bude maso odpovídat původní kvalitě. Rozmrazujeme-li maso rychle, uvolňuje se velké množství vody - dochází k hmotnostním ztrátám, a voda se stává ideálním prostředím pro množení mikroorganismů. Proto drůbež rozmrazujeme v teplotách mezi +3 až +5°C (chladničková teplota) a dáváme pozor, aby uvolněná voda nekontaminovala další potraviny nebo prostředí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*