Křupavá krusta a uvnitř měkká pěna. Nejdřív křupne a pak se na jazyku rozplyne. Pomalu ani nevíte, že mlsáte. Tak to je Pavlova. Úžasný dezert ze šlehaných bílků s krémem a čerstvým ovocem vznikl pro slavnou ruskou primabalerínu Annu Pavlovu na počátku 20. století. Pokud jednou ochutnáte tento lehký a vzdušný dezert, nebudete chtít s mlsáním přestat.
|
Křupavá krusta a uvnitř měkká pěna. Nejdřív křupne a pak se na jazyku rozplyne. Pomalu ani nevíte, že mlsáte. Tak to je Pavlova. Úžasný dezert ze šlehaných bílků s krémem a čerstvým ovocem vznikl pro slavnou ruskou primabalerínu Annu Pavlovu na počátku 20. století. Pokud jednou ochutnáte tento lehký a vzdušný dezert, nebudete chtít s mlsáním přestat.
|
Porce
1 velká Pavlova průměr 15 cm
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
krupicový cukr
200g
bílky
4ks
ocet
2lžíce
škrob
2lžíce
kukuřičný
vanilkový extrakt
1/2lžičky
Krém
Mascarpone
200g
šlehačka
100ml
moučkový cukr
2lžíce
ovoce
na ozdobení
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Bílky vyšleháme do pěny a postupně přidáváme po lžičkách cukr.
- Až bude sníh tužší, přidáme škrob, ocet a vanilkový extrakt.
- Šleháme na vyšší otáčky, dokud se nevytvoří hustý leklý sníh bez bublin, který bude při vytažení šlehačů tvořit špičky.
- Lžičkou nanášíme na plech a vytváříme kopeček. Pomocí polévkové lžíce pak vytvoříme důlek, aby v něm lépe držel krém.
- Dáme péct, spíše sušit. Jakmile vložíme Pavlovu do trouby, snížíme teplotu na 120 °C a 60 minut sušíme.
- Potom troubu vypneme a pootevřeme – dvířka přidržíme pootevřená pomocí vařečky a základ Pavlovy necháme v troubě zcela vychladnout.
- Krém si připravíme vyšleháním mascarpone s moučkovým cukrem.
- Pomalu přiléváme šlehačku, aby vznikl nadýchaný a lehký krém.
- Jakmile je Pavlova studená, naneseme krém a ozdobíme borůvkami a jahodami.
- Nakonec můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.
Recept připravila blogerka moncafeblog.blogspot.cz
Kelímek od mascarpone stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.