Zelňáky se nikdy neomrzí. Tento jednoduchý a levný staročeský recept je jednou ze stálic v naší kuchyni a věříme, že jen co ho vyzkoušíte, stane se oblíbeným i u vás doma.
|
Zelňáky se nikdy neomrzí. Tento jednoduchý a levný staročeský recept je jednou ze stálic v naší kuchyni a věříme, že jen co ho vyzkoušíte, stane se oblíbeným i u vás doma.
|
Porce
12 ks
|
Doba přípravy
60 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Kysané zelí vložíme do hrnce, zalijeme jej vodou a 25 minut povaříme.
- Škvarky umeleme v masovém strojku.
- Očištěnou kopřivu, cibulovou nať, oregano a petržel nadrobno nasekáme.
- Z povařeného zelí slijeme vodu, kterou si necháme v kastrolu stranou, a zelí necháme vychladnout.
- Do zelí zamícháme škvarky, mouku, krupici a vejce.
- Směs osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a nasekané bylinky.
- Vše dobře promícháme tak, aby vznikla směs o něco málo hustší než běžně používaná na bramboráky. Pokud je směs příliš hustá, zředíme ji vývarem ze zelí.
- Středně velký pekáč vymažeme sádlem a směs do něj rozprostřeme.
- Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C cca 30 minut.
Recept připravila blogerka neplechanaplechu.blogspot.cz