Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
|
Léto se přiblížilo mílovými kroky. Pojďte se společně osvěžit a podlehněte kouzlu zmrzliny připravené doma. Že je její příprava náročná a potřebujete přístroj na výrobu? Vůbec ne. Dnes si ukážeme, jak lze jednoduše připravit zdravou zmrzlinu s využitím mraženého ovoce.
|
Porce
6 porcí
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Ze zakysané smetany oddělíme 1,5 kelímku a dáme na 2 hodiny do mrazáku.
- Jakmile je smetana částečně zmražená, vložíme ji spolu s mraženým ovocem do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem na led.
- Přidáme javorový sirup a postupně přidáváme i nezmrzlou zakysanou smetanu.
- Robot několikrát zapneme, setřeme hmotu stěrkou ze stěn a opět promixujeme.
- Takto postupujeme, dokud nezískáme krémovou zmraženou hmotu.
- Přelijeme ji do nádoby vyložené pečicím papírem a ještě na 15 minut dáme zamrazit do mrazáku. Můžeme také ihned podávat.
Banánové pusinky
- Troubu předehřejeme na 120 °C.
- Lyofilizované banány v robotu rozmixujeme na jemný prášek.
- Do hrnce připravíme vodu a vaříme.
- V kovové nebo skleněné míse smícháme bílky a citronovou šťávou a šleháme do nepříliš hustého sněhu.
- Postupně přidáváme po třetinách cukr. Jakmile bude sníh hustý, přidáme několik kapek banánového aroma a prášek z banánů. Šleháme, dokud se nezačnou tvořit špičky a při překlopení nádoby nezůstane sníh v míse.
- Do potravinářského sáčku vložíme cukrářskou špičku, sáček naplníme sněhem a na plech vyložený pečicím papírem vytváříme pusinky.
- Sušíme je ve vyhřáté troubě. Nejprve hodinu při 120 °C, pak snížíme teplotu na 100 °C a sušíme je další hodinu.
- Během sušení otevřeme několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepopraskaly.
Zmrzlinu nedávejte mrazit na dlouhou dobu, vytvoří se v ní krystalky vody a nebude tak jemná a krémová. Při práci si robotem zkontrolujte, jestli zvládne rozsekat led či mražené potraviny.
Recept připravila blogerka Alena Přichystalová
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.