Zavařenina „Kdoulovka“

Dužnina kdoule obsahuje velké množství pektinu, proto ji dobře využijete třeba pro přípravu marmelád, džemů nebo rosolů.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 sklenic
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    kdoule 2kg
    voda 250ml
    cukr 1kg
    želé 1sáček
Pokyny
  1. Dva kilogramy zralých kdoulí omyjeme, přepůlíme a vyklepeme hnědá semínka.
  2. Ovoce i se slupkou překrájíme a vložíme do hrnce.
  3. Podlijeme je vodou a pod pokličkou asi 20 minut dusíme.
  4. Vzniklé pyré propasírujeme přes síto.
  5. Pak jej znovu přivedeme k varu.
  6. Přisypeme cukr promísený s želírovacím přípravkem a za stálého míchání ještě deset minut provaříme.
  7. Plníme do čistých skleniček a překlopíme na víčka.