Vůni čerstvého pečiva překoná máloco. Pokud je pečivo domácí, radost je o to větší. Protože je léto a čas grilování v plném proudu, máme pro vás tip na domácí bagetky s podmáslím, vonící po letních bylinkách, které se skvěle hodí nejen jako příloha ke grilovanému masu či zelenině, ale také pro letní snídani nebo pikniky.
|
Vůni čerstvého pečiva překoná máloco. Pokud je pečivo domácí, radost je o to větší. Protože je léto a čas grilování v plném proudu, máme pro vás tip na domácí bagetky s podmáslím, vonící po letních bylinkách, které se skvěle hodí nejen jako příloha ke grilovanému masu či zelenině, ale také pro letní snídani nebo pikniky.
|
Porce
2 bagety
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Droždí dáme do vlažné vody a necháme vzejít kvásek (10–15 minut).
- Ve velké míse smícháme mouku se solí.
- Přilijeme kvásek a podmáslí.
- Vše začneme opatrně zpracovávat rukama – těsto se bude trochu lepit. Trošičku poprášíme moukou, ale pozor, abychom jí nepřidali moc. Směs zpracovávejte 5–10 minut.
- Těsto musí zůstat měkké a trochu lepkavé – mělo by s ním jít neustále dobře pracovat.
- Těsto přendáme do čisté mísy a přikryjeme jej čistou utěrkou.
- Poté necháme kynout 90 minut.
- Následně těsto pěstí stlačíme mírně uprostřed a dáme kynout na dalších 45 minut (těsto by se mělo vrátit do původního stavu). Toto stlačení zajistí strukturu bagety.
- Po dalším kynutí si těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvarujeme z něj 2 bagety.
- Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a znovu přikryjeme utěrkou a necháme ještě znovu 45 minut kynout.
- Troubu si zapneme na maximum.
- Než dáme bagety do trouby, na horní části vytvoříme šikmé zářezy, pokropíme jemně vodou, aby bagety získaly kůrku a zlatavou barvu.
- Pečeme 20–25 minut při 180 °C (tzn. teplotu při pečení snížíme).