Český klasický dezert, který provoní krásně celou kuchyni. Podávejte jej ještě horký, třeba se zmrzlinou a ovocem. Výborně chutná i následující den.
|
Český klasický dezert, který provoní krásně celou kuchyni. Podávejte jej ještě horký, třeba se zmrzlinou a ovocem. Výborně chutná i následující den.
|
Porce
1 menší plech
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
vejce
2ks
tuk
100g
Hera
krupicový cukr
200g
polohrubá mouka
300g
mléko
500ml
mák
400g
mletý
vanilkový cukr
2ks
prášek do pečiva
1ks
skořice
1lžička
mletá
marmeláda
150ml
rybízová
|
Pokyny
- Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci dohladka, přidejte skořici.
- Následně střídavě přidávejte mouku, v níž jste promíchali kypřicí prášek a mléko.
- Přidejte mletý mák a šlehejte, dokud těsto nebude úplně hladké.
- Nalijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
- Po této době zkuste špejlí, zda se těsto nelepí, troubu vypněte a nechte makovec zcela vychladnout.
- Pak ho potřete vrstvou džemu nebo jen poprašte moučkovým cukrem a rozkrájejte na čtverce cca 7x7 cm.
Makovec můžete ozdobit šlehačkou nebo místo džemu potřít čokoládovou polevou a posypat strouhaným kokosem.