Jen málokterá potravina nabízí takový prostor pro fantazii kuchaře jako salát. A vůbec nemusí být jeho základem jen ten běžný hlávkový. Mnohem více inspirace nabízí třeba římský salát, dubáček, mangold, radicchia anebo obyčejný polníček. Každý z nich má jedinečnou chuť a dovoluje netradiční kombinace. Snadno z nich tak připravíte originální lehký oběd nebo večeři.
Existují záznamy o tom, že už staří Římané si rádi pochutnávali na syrových zeleninových salátech a dokonce si na ně připravovali z octa a oleje zálivky podobné těm našim.
Locika setá (Lactuca sativa) se postupně rozšířila do celého světa a dnes tvoří mnoho jejích odrůd a variant nedílnou součást téměř všech národních kuchyní.
Přibližně v 16. století zahradníci navíc zjistili, že salát se dá snadno tzv. rychlit (to je způsob, kdy se rostliny pěstují při vyšších teplotách – dnes např. v pařeništích, fóliovnících nebo sklenících, který zkrátí dobu od výsevu po sklizeň).
I proto je dnes salát prakticky celoročně dostupnou zeleninou.
Hlávka, listy nebo římský salát?
U nás patří k nejtradičnějším hlávkový salát (Lactuca sativa var. capitata), který vytvoří při svém růstu pevně zavinutou hlávku, a listový salát (Lactuca sativa var. Crispa) – ten poznáte podle volně rostoucích listů.
U hlávkových salátů si můžete vybrat mezi máslovou nebo ledovou variantou. Máslové jsou jemnější, křehké, ale zároveň i méně trvanlivé, protože velmi rychle vadnou.
Naopak ledové saláty, které opravdu vypadají, jako by na sobě měly tenkou vrstvičku ledu, vydrží v chladničce v perfektním stavu několik dní. V obchodech jsou k dostání zelené i červené druhy, s hladkými i kadeřavými listy.
Velmi rychle se ale prosazují i „exotičtější“ druhy, které oslovují novými chutěmi i rozmanitým použitím.
Patří mezi ně například římský salát (Lactuca sativa var. Romana), druh velmi oblíbený hlavně ve středomořských zemích. Obsahuje mnoho hořčin, které jsou jednak zodpovědné ze jeho typickou silně nahořklou chuť, a zároveň dokážou osvěžovat a ochlazovat tělo – proto je právě římský salát ideální pro horké letní dny. Skvěle se kombinuje i s ovocem.
Lollo – to je asi nejznámější označení listových salátů, které mají kadeřavý vzhled a můžou být zelené i červené.
Patří sem i tzv. dubáček, kterému se přezdívá také trháček nebo česáček, a je pojmenovaný podle tvaru listů, které opravdu připomínají dubové listy. Pokud ho máte na zahrádce, můžete ho otrhávat postupně, listy budou stále dorůstat. Vydrží vám dlouho, i pokud ho dáte do lednice a postavíte ho košťálem do hlubší nádoby naplněné vodou.
Úžasně efektní na talíři je i druh salátu salanova, jehož rozeklané listy se po odříznutí rozpadnou na malé lístečky.
A co teprve mangold… Tenhle salát prý byl před 300 lety nejoblíbenější zeleninou střední Evropy, než ho z této pozice vystrnadil dnes tolik populární špenát. Mangold si určitě zaslouží náš zájem, kromě toho, že posiluje nervový systém, pročišťuje krev a má vysoký obsah železa, může být i účinnou prevencí proti kornatění cév a nádorovým onemocněním.
Také bílá čekanka se objevuje v zeleninových salátech stále častěji. Poznáte ji podle pevných, ale křehkých bíložlutých listů a typické hořkosladké chuti. Při jejím pěstování se záměrně brání přístupu světla, aby nedošlo k zezelenání, a tím i k hořknutí listů. Proto ji také obchodníci často balí do tmavého papíru. Čekanka povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje činnost střev, proto ji určitě zařaďte do svého jídelníčku.
Stejně zdraví prospěšná je i listová čekanka, která je známá pod názvem radicchia. Její hořkou chuť zmírníte, pokud ji budete péct nebo grilovat.
Saláty pro zdraví
Stoupající zájem spotřebitelů o saláty všeho druhu vidí rádi i lékaři a propagátoři zdravé výživy – jedná se totiž o mimořádně přínosné potraviny pro lidské tělo.
Saláty podporují trávení (proto je dobré konzumovat je společně s hlavním jídlem), pomáhají organismu hospodařit s vodou a obsahují mnoho vitaminů, minerálních látek, hořčin, enzymů a vlákniny.
A co potěší zvláště ženy dbající o štíhlou linii – nedodají tělu žádné zbytečné kalorie, proto jsou ideální zeleninou při redukčních dietách.
Zajímavosti o salátu
S olivovým olejem šetřete, pokud zamýšlíte přidat do salátu tučný sýr, rybu, sušená rajčata v oleji nebo olivy. I když je zdravý, přece jen má vysoký obsah kalorií.
Do salátu klidně přidejte i květiny. Nejčastěji se používají pampelišky, sedmikrásky, levandule nebo fialky. Ale můžete vyzkoušet i další, které vám rostou na zahradě – jen se předtím v atlasu rostlin přesvědčte, že jsou skutečně jedlé. Mnoho lákavě vypadajících květin je totiž jedovatých!
Zkuste do salátu přimíchat ovoce – třeba jablka, meruňky, švestky, mandarinky, pomeranče, hroznové víno, jahody, meloun…, nebo ořechy a semínka.
Salát s meruňkami a sýrem Feta
Tajemství skvělé chuti tohoto salátu je v dokonalé kombinaci chutí. Fetu, meruňky a kešu postupně osmažíte na oleji, který nakonec...
Recept - suroviny a postup