Moderní sušení – nejzdravější a nejzábavnější způsob konzervace potravin

Naši předkové využívali sušení potravin hlavně k uchovávání části úrody na zimu. To my dnes nepotřebujeme. Přesto se sušení stalo novým trendem. Proč? Protože sušené potraviny jsou zdravým a levným způsobem konzervace, navíc si při jejich přípravě můžete užít spoustu zábavy a uplatníte svoji fantazii.

Moderní sušení – nejzdravější a nejzábavnější způsob konzervace potravin

Už v pravěku lidé sušili ovoce nad otevřeným ohněm. Ve středověku se pak stavěly takzvané dýmné jizby.

Ovoce, které se v nich sušilo, bylo ale cítit kouřem a muselo se před použitím spařit vodou. To v později budovaných tzv. východních sušírnách už se sušilo jen horkým vzduchem. A na podobném principu dnes fungují i elektrické sušičky.

Dříve se sušičky používaly pouze sezónně k sušení hub a ovoce, pak stály po zbytek roku zapomenuté někde v komoře či spíži. Dnes je tomu přesně naopak. Ze sušiček se staly nepostradatelné pomocnice, které dovedou plnit rozmarná přání všech členů rodiny – od dědečka houbaře, přes maminku držící redukční dietu, až po děti milující sladké až poi mlsné domácí mazlíčky…

Nadchla vás vegetariánskáé či raw strava, nebo jste si naopak oblíbili sušené maso? Potřebujete vařit bezlepkově či se snažíte zhubnout? Nebo si prostě chcete sami zpracovávat vlastní úrodu ovoce a zeleniny, baví vás experimentovat a vyrábět si vlastní müssli tyčinky nebo pamlsky pro pejska? Pořídíte-li si sušičku se správnými technickými parametry a výbavou, nic z toho nebude problém.

Sušičky – co si ohlídat?

Na trhu jsou k sehnání sušičky od pár set korun po několik tisíc. Pokud chcete sušit jen houby a jablka, úplně vystačíte s některou levnější.
Chcete-li ale mít širší možnost využití sušičky a máte chuť vyzkoušet si i některé moderní postupy a trochu experimentovat, připlaťte si a kupte si dražší a sofistikovanější přístroj.

Perfektní jsou ty, které mají rozvod teplého vzduchu ke každému sítu zvlášť, což je záruka, že všechny kousky potravin budou stejnoměrně prosušené.

Důležitá je i možnost nastavení různých teplot, nejčastěji od 35 do 60 °C. Díky této vlastnosti můžete v sušičce připravovat na nejnižší stupeň i raw stravu, sušit bylinky nebo květiny.

Při vyšších teplotách zase zpracujete potraviny s vyšším obsahem vody, jako jsou rajčata nebo třeba ananas.

Nevěsta s bohatou výbavou

Určitě si rovnou vyberte sušičku s více sušicími síty – stejně si časem dokoupíte další… Sušení je totiž silně návykové a koho jednou začne bavit, ten pak suší ve velkém.

Někteří výrobci nabízejí v základní sadě i další výbavu, jako jsou fóliové misky nebo sušicí síťky.

Fóliové misky v sušišce využijete pro výrobu ovocných placek, z nichž pak můžete vyrobit dětem výborné a zdravé mlsání.

Na síťkách zase usušíte bylinky a koření.

Rovnou si tak můžete zhotovit originální dárky k Vánocům, které vaši přátelé nebo rodina jistě ocení).

Pánům udělají radost například sušená rajčata naložená v pikantním olivovém oleji nebo sušené maso.

Všichni příznivci zdravé stravy přivítají ovocné müssli a děti jistě potěší třeba kokosové bonbony.

Pro kamarádky můžete připravit voňavé pot-pourri ze sušených květů – nejlépe se osvědčily růže, pivoňky nebo hortenzie a samozřejmě levandule, ale do směsi můžete usušit i obyčejné kvítky z louky.

Na zimu se pak budou hodit různé čajové bylinkové směsi.

Sušení potravin – 7 tipů pro vás

  • Sušení patří k nejzdravějším způsobům konzervace potravin – nepotřebujete při něm cukr, sůl ani konzervační látky.
  • Šetrným sušením se navíc uchová v ovoci a zelenině až 80 % vitamínů. Jedná se především o vitamín C, A a celou řadu vitamínů B.
  • Stejně tak zůstává v sušených potravinách zachován obsah minerálních látek, stopových prvků a vlákniny.
  • Na každém sítu můžete sušit, co vás zrovna napadne. Třeba ryby a ananas zároveň – vůně se totiž nemísí!
  • Vyberte si sušičku, která má neprůhledná síta – díky nim nedochází při sušení ke ztrátě vitaminů působením světla.
  • Každé ze sít má přibližně kapacitu 0,5 až 0,7 kilogramu.
  • Sušené švestky nebo křížaly dříve nahrazovaly dětem cukroví a byly zároveň i dobrou zásobárnou vitaminů. Co to zkusit i dnes?

Sušíme – za jak dlouho si pochutnáme? *

Jablka

Namočit, nakrájet bez jádřinců na plátky, čtvrtky nebo osminky – sušíme 8 až 36 hodin.

Ananas

Oloupat, nakrájet na plátky – sušíme 12 až 50 hodin.

Švestky

Namočit, rozpůlit a vyjmout pecky, položit dolů slupkou – sušíme 10 až 36 hodin.

Broskve

Namočit, nakrájet na plátky, čtvrtky nebo osminky – sušíme 10 až 36 hodin.

Borůvky

Omýt – sušíme 8 až 24 hodin.

Hroznové víno

Omýt, sušit ideálně bez peciček, kuličky naříznout – sušíme 9 až 54 hodin.

Paprika

Bez jádřinců, nakrájet na proužky – sušíme 6 až 15 hodin.

Brambory

Důkladně omýt a nakrájet na plátky – sušíme 7 až 18 hodin.

Petržel

Omýt, odstranit stonky – sušíme 4 až 15 hodin.

Bylinky

Omýt, bez stonků – sušíme 4 až 6 hodin.

Houby

Očistit – malé celé, střední nakrájet na půlky, velké na plátky – sušíme 12 až 16 hodin.

Blanšírování je in!

Zelenina, kterou se chystáte dát do sušičky, by měla být co nejčerstvější. Před sušením ji můžete blanšírovat – vhodit ji na kratičkou dobu do vroucí vody a pak rychle vylovit a zchladit ledovou vodou.

Touto úpravou zabráníte enzymatické reakci, která by proběhla v zelenině při sušení a způsobila by ztrátu chuti.

Rajčatová placka

Rajčatová placka

Pokud vám zbydou rajčata, zpracujte je na základ pro pizzu. Sušení je šetrnější než běžné konzervování nebo sterilování. Placku pak...

Recept - suroviny a postup
Vitaminová bomba

Vitaminová bomba

Z českých luhů a hájů pochází tento čaj, který si sami usušíte. I nenápadné ovoce, které roste v lese nebo na mezi, dodá zdraví,...

Recept - suroviny a postup
Čaj pro zdravé oči

Čaj pro zdravé oči

Borůvky jsou české superovoce, které je přímo nabité minerály, vitamíny a především luteinem, který podporuje zdravý zrak. Dopřejte si...

Recept - suroviny a postup

*ZDROJ: www.bionaire.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*