Máme tady už 4. díl našeho seriálu Food design s Hankou Kosikovou, která je naším průvodcem ve světě aranžování jídla.
V předešlých dílech jsme si trošku přiblížili, co je Food design, Jak prezentovat jídlo na talíři? i servírování jídla na talíř.
Ve 3. díle jsme se seznámili se správným focením jídla či rolí světla při jídle v kavárnách a restauracích – Magické světlo. Dnes si vysvětlíme, jak správně dekorovat pomocí jedlých květů.
Úvodní slovo Hanky
„Ahojky, Food designers, doufám, že se vám všem daří a máte čím dál tím víc obdivovatelů při vaší tvorbě. Já tady mám zrovna na návštěvě přátele, horolezce Radka Jaroše s partnerkou Olgou a rodinu z Čech. Snažíme se jim vytvořit nezapomenutelný gastronomický zážitek. No a my si spolu dneska dáme barevný a voňavý díl.“
Dekorování pomocí jedlých květů
Květiny jsou krásná dekorace na talíři, která přiláká všechny vaše strávníky jakéhokoliv věku. Popovídáme si o těch nejoblíbenějších a lokálních, které najdete či seženete v Čechách, nejlépe v teplejším období (ale dají se sehnat i v zimě).
Mám pro vás také připravený foto-recept, který můžete využít při jakékoliv příležitosti (narozeniny, svatba, zahradní grilování, silvestr, vánoce atd.)
Jedlé květy – tzv. „Edible Flowers“
Květiny byly používány pro kuchařské účely už od starého Řecka, Říma a Egypta. První zmínka o jedlých květinách byla v roce 140 před naším letopočtem.
Poté se květiny spíše přiřazovaly k využití v medicíně, při léčbě různých onemocnění, nachlazení, zažívání, pročišťování krve atd.
V současné době se začaly jedlé květy, bylinky a naklíčené luštěniny více a více používat v restauracích, kavárničkách při dekoraci jídel a nápojů.
Je to proto, že jsou mnohem více než jen obloha či dekorace, jež rozzáří vaše oči. Spousta květů obsahuje jedinečné a lákavé příchutě i vůně, které mohou být použity jako klíčové přísady pro posílení široké škály vůní a chutí sladkých a slaných pokrmů.
Dekorování na talíři – kde sehnat jedlé květiny?
Při shánění jedlých květů je to trošku jiné, než jít do květinářství a vybrat si to, co se vám líbí. Musíte si vybírat nejen podle vzhledu, ale také podle toho, zda je květina jedlá a především jestli je bez jakéhokoliv chemického ošetření – což v květinářství a zahradnictví bohužel bývá výjimkou.
Pokud se rozhodnete pro nákup v květinářství, využijte květiny pouze jako dekoraci na stůl. Dnes o takovém zpestření jídla nemluvíme.
Jedlé květy můžete sehnat: v online ve specializovaných firmách nebo si je vypěstovat sami na zahrádce či na balkoně v květináči.
Budete tak mít 100% jistotu, že na nich nemáte žádnou chemikálii.
Jak květy chutnají?
Levandule
Sladká květinová vůně, která se hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům.
Růže
Patří mezi nejznámější jedlé ozdoby, které vypadají krásně a voní. Okvětní lístky fungují skvěle jako barevný doplněk do salátu, zmrzliny, drinku, dortu.
Fialka
Sladká, výrazná chuť, dobře vypadá v ledových kostkách či zmrzlině (viz foto-recept), na salátech či dezertech. Okvětní lístky se mohou používat i na chlebíčky, jednohubky, dorty, saláty, polévky, pomazánky, i v kandované podobě.
Maceška
„Violetka“ se používá jako jedlá dekorace na talíř.
Brutňák lékařský
Má chuť a vůni jako okurka. Jasně modré květy jsou krásným oživením na salátu, nebo jako dekorace na hotové jídlo.
Bezové květy
Celé moje dětství jsme BEZ používali různými způsoby. Dají se z něj dělat divy – sirup, šťáva, čaj, med, polévka, řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším jedlým bylinkám.
Měsíček (Calendula)
Lístečky květu jsou výborné při čerstvých nebo vařených jídlech. Měsíček se také používá jako náhražka šafránu. Žluté a oranžové lístky obarví a dodají chuť, pokud je nakrájíte a podusíte. Výborně se hodí do rýže, másla, jogurtu nebo omelety.
Pampeliška
Každý zná pampeliškové víno, med nebo čaj. I květy jsou jedlé a chutné, především když jsou mladé. Čerstvě natrhané lístky pampelišky se používají do salátu. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte je i potřebnými vitamíny. Dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti. Je plná vitamínů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značené množství vitaminu C a kyseliny křemičité. Více v článku Pampelišky v kuchyni – levný a chutný zázrak.
Sedmikrásky
Jsou také léčivé, obsahují minerální látky, třísloviny, hořčiny, silice, cukr a jiné látky, které podporují látkovou výměnu v játrech. Používají se do salátů, dortů apod.
Květiny, které na talíř nepatří…
Z estetického pohledu jsou to květy ovadlé a uzavřené (jsou nedozrálé a mohou být hořké nebo trpké).
Dále jsou to samozřejmě květy jedovaté, které bychom neměli konzumovat a u některých případů se jich ani dotýkat. V případě konzumace vám hrozí nepříjemné zažívací potíže a určitě si nechcete vzít na svědomí zdraví svých blízkých nebo návštěvy.
Nedoporučuji konzumovat šalvěj, verbenu, hrachor, oleander, narcis, lobelku, bazalku, rhododendron.
2 | |
3 | |
4 | |
5 |
Tak hurá do tvoření z květin a plánování květináčů a zahrádek, abyste byli připraveni na jaro!
Další díl bych ráda zpracovala na základě Vašich podnětů – ráda zpracuji téma, které by Vás, food designers, zajímalo. Napište do zpráv či komentářů, ať už na FB nebo na web jakvkuchyni.cz.
Budu se těšit na podněty, Hanka.
Děkuji za velmi podnětné rady a krásné provedenou foto prezentaci. Vaše weby budu s radostí sdílet se svými přáteli a fanoušky krásného jidla.
S pozdravem a přáním krásného dne Daniel Tlolka, toho času kuchař studené kuchyně v hotelu Kirchenwirt, Reith im Alpbachtal, Rakouské Tyrolsko.
Dobrý den pane Tlolka, děkujeme Vám za milý komentář. Jsme rádi inspirací a obzvlášť nás to těší u profesionálních kuchařů. Přejeme Vám hodně úspěchů a krásné dny.