Špenát, losos a česnek patří mezi potraviny, které snižují hladinu stresového hormonu, kortizolu. Když jsou navíc podávané ve formě lasagní, zatočí s vaším stresem i díky skvělé chuti a vůni, která se bude linout celým bytem.
|
Špenát, losos a česnek patří mezi potraviny, které snižují hladinu stresového hormonu, kortizolu. Když jsou navíc podávané ve formě lasagní, zatočí s vaším stresem i díky skvělé chuti a vůni, která se bude linout celým bytem.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Na olivovém oleji orestujte oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a oloupaný, na plátky nakrájený, česnek.
- Přidejte špenát, promíchejte s cibulí a česnekem, podlijte trochou vody a poduste pod pokličkou asi 10 minut. Nechte stát na teple.
- Filety z lososa pokapejte šťávou z poloviny citronu a ochuťte citronovým pepřem. Pak je opečte na pánvi bez tuku, nejprve 5 minut položené kůží dolů, pak je na 5 minut otočte kůží nahoru. Počkejte, až trochu vychladnou, a pak je nakrájejte na větší kousky.
- Do osolené vroucí vody vložte předvařené lasagne a uvařte je podle návodu (asi 3 minuty).
- Do větší zapékací mísy dejte nejprve asi 3 lžíce hotového špenátu, který rozetřete po dně i obvodu mísy.
- Na špenát položte 3-4 plátky vařených lasagní.
- Na ně navrstvěte špenát, pak kousky lososa. Vše ještě jednou opakujte – nejprve vrstva špenátu, pak losos, na závěr plátky lasagní.
- Vrchní vrstvu lasagní potřete zakysanou smetanou, kterou jste předtím ochutili solí a citronovým pepřem.
- Vložte do trouby a nechte zapéct asi 40 minut při 220 °C (u horkovzdušné trouby).
- Podávejte ozdobené kolečky z druhé poloviny citronu, případně posypané sýrem.
Pro obměnu můžete špenát nahradit dušenou brokolicí nebo pórkem.
Pokud kupujete lososí filety na plastovém nebo polystyrenovém tácku, v žádném případě ho neschovávejte pro další použití. Takto je možné schovávat pouze tácky od zeleniny, nikdy ne od masa nebo ryb. A jak s obaly správně naložit? Tácek spolu s průhlednou fólií omyjte a vytřiďte do plastového odpadu.