Francouzský sýrový sendvič – Croque-Monsieur

Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 sendviče
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Bešamel
    mléko 200ml
    máslo 2lžíce
    hladká mouka 2lžíce
    parmazán 2lžíce
    sýr 2lžíce gruyèr
Náplň
    sýr 200g gruyèr
    chléb 8krajíčků toustový
    šunka 8plátků
    máslo na pomazání toustů
Pokyny
  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Plátky toastového chleba potřete z obou stran tenkou vrstvou másla.
  3. Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj toasty a dejte je zapéct do zlatohněda.
  4. Mezitím si připravte bešamel.
  5. V malém hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty, až vznikne světlá jíška.
  6. Poté postupně přilévejte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne.
  7. Odstavte z plotny, přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř.
  8. Přidejte parmazán a 2 lžíce sýru gruyèr.
  9. Jakmile budou toasty dozlatova upečené, potřete je z jedné strany dijonskou hořčicí.
  10. Rozdělte na polovinu z nich plátky šunky, polovinu sýru gruyèr a přiklopte zbylými toasty – strana s hořčicí je přiklopená dovnitř.
  11. Toasty položte na znovu na plech, pomažte je bešamelem a posypte zbývajícím sýrem.
  12. Pečte v troubě cca 5 minut, pak zapněte gril a grilujte další asi 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr bude bublat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*