Možná vám letos nadělil někdo z rodiny, známý, nebo Ježíšek pod stromeček elektrický pomalý hrnec. Je-li tomu tak, jásejte! Právě jste totiž získali oddaného pomocníka, který za vás vykoná v kuchyni spoustu práce a zároveň se postará, aby bylo doma kdykoli dobře uvařeno.
Když se elektrický pomalý hrnec před 40 lety poprvé objevil v Americe, chvíli trvalo, než se prosadil v místních kuchyních. Dnes ale tvoří samozřejmou součást moderních domácností po celém světě. Stále oblíbenější je i u nás , a není divu – vaří totiž “samostatně” a navíc skvěle! Co více si přát?
Jak pomalý hrnec funguje?
Především jednoduše, představte si to asi takhle: ráno vstanete a se členy rodiny se domluvíte, co by si dnes nejraději dali k večeři. Zvítězí třeba hovězí gulášek… Stejně tak ale můžete v pomalém hrnci připravovat zeleninová nebo vegetariánská jídla – třeba francouzské brambory, plněné papriky, fazole nebo čočku…
Pokud vyhraje například guláš, postup přípravy v pomalém hrnci je následující:
Postavíte jej na linku a zapnete do zásuvky (stojí samostatně, žádnou plotýnku ani sporák nepotřebuje (skládá se z vnějšího obalu a vyjímatelné vnitřní keramické nebo kameninové nádoby). Právě do ní vložíte několik lžic sádla, nebo oleje (ale stejně tak můžete vařit zcela bez tuku), hrnec zapnete, aby se tuk rozehřál, pak přidáte nahrubo nasekanou cibuli, necháte osmahnout, a vložíte na kostky nakrájené maso.
Promícháte, přidáte papriky, rajčata nebo jinou zeleninu, na kterou jste zvyklí, přihodíte koření a vše podlijete sklenkou až dvěma vody – podle celkového množství surovin. Promícháte, a to je vše. Hrnec přiklopíte poklicí, nastavíte čas vaření – 4 až 12 hodin – a jdete si po svých, a to doslova.
Od této chvíle bude hrnec pracovat samostatně. Když dovaří, sám se vypne, a pokud ho tak předem nastavíte, bude udržovat pokrm při teplotě vhodné k servírování, dokud nepřijdete.
Na vás zbude už jen po návratu domů donést hotové jídlo na stůl.
Výhody přípravy pokrmů v pomalém hrnci
Nenáročná příprava jídel ale není jedinou výhodou vaření v elektrickém pomalém hrnci.
- K těm dalším a zcela zásadním patří fakt, že hrnec vaří dlouhou dobu při nízkých teplotách – díky tomu se chutě krásně propojí, suroviny dokonale změknou a veškeré chutě a vůně zůstanou v hrnci, protože při nízké teplotě neuniká pára. Pomalé vaření je ovšem výhodné i z hlediska zachování nutričních hodnot pokrmu – tuky se při nízkých teplotách nepřepalují, neznehodnocují se vitamíny ani minerální látky.
- Zároveň můžete vařit i zcela bez tuku, což je zajímavé pro všechny, kdo musí držet nejrůznější diety anebo se třeba snaží shodit pár povánočních kil. Naopak ti, kteří si můžou dovolit občas zhřešit proti zásadám zdravé výživy, ocení, že v elektrickém pomalém hrnci perfektně připraví třeba bůček, kližku nebo škvarkové sádlo.
- Navíc – pomalý hrnec se dá dobře využít třeba i v létě pro přípravu marmelád.
Vaření v pomalém hrnci – otázky a odpovědi
Výhody pomalého vaření jsou zřejmé, ale nejspíš se vám honí hlavou řada otázek…
- Třeba jestli je chytré nechat na lince vařit elektrický hrnec, když nikdo není doma? Není to trošku riskantní?
Můžete být opravdu v klidu, spotřebič má několik bezpečnostních pojistek, které ho okamžitě vypnou, pokud by došlo k jakékoli poruše či nestandardní situaci.
Důležité také je, že se při pomalém vaření nemůže nic připálit ani utéct z hrnce – při nízké teplotě se totiž nevyvaří téměř žádná tekutina. - Jak je to se spotřebou?
Možná vás napadá, že když bude pomalý hrnec vařit 10 hodin, určitě se to projeví na účtech za elektřinu… Jenže je to přesně naopak – i to patří k výhodám pomalého vaření, pokud si vyberete kvalitní hrnec od důvěryhodné značky. Jeho provoz totiž bude i překvapivě úsporný. Hrnec sice vaří dlouho, ale s minimální spotřebou, která je jen 185–250 W za hodinu (pro srovnání – elektrická plotýnka má příkon 2 000 W za hodinu).
Pomalý hrnec – co všechno v něm vařit?
V pomalém hrnci můžete vařit přesnídávkové polévky, masové i zeleninové vývary, guláše, perkelty, závitky i s omáčkami nebo šťávami ze všech druhů mas.
Můžete v něm dusit čerstvou i mraženou zeleninu, připravovat zeleninová jídla a jídla s mletým masem.
V hrnci jde ovšem i výborně péct maso, třeba koleno, bůček, ale i libové maso krůtí, jehněčí. Při přípravě kachny a jiné drůbeže oceníte takový pomalý hrnec, který má vyjímatelnou kameninovou nebo keramickou varnou nádobu, v níž se dá péct v troubě.
Kachna jako dort
Ovšem k největším lahůdkám, které si můžete v pomalém hrnci připravit, patří pečená kachna. Až ji po několika hodinách přípravy ochutnáte, bude se masíčko rozpadat jako ten nejjemnější dort. Pak jen stačí vložit hotovou kachnu na chvilku do rozpálené trouby, aby se udělala zlatavá kůžička, a můžete začít hodovat.
Některé nejnovější typy dokonce umožňují vařit ve varných nádobách i na jakémkoli sporáku včetně indukčního. Pokud si takový model obstaráte, získáte rovnou tři hrnce v jednom.
Pomalý hrnec můžete nechat vařit přes noc – večer do něj naskládáte všechny ingredience a ráno máte hotový obě, který jen přendáte do termokrabiček a odnesete si s sebou do práce.