Při přípravě kvašené zeleniny se meze nekladou. Květák můžete připravit také na způsob kimchi, což je typický korejský fermentovaný pokrm, který se tradičně připravuje ze zelí, a nesmějí v něm chybět chilli papričky, případně dary moře a rybí omáčka. My jsme ho ovšem vylepšili o květák…
|
Při přípravě kvašené zeleniny se meze nekladou. Květák můžete připravit také na způsob kimchi, což je typický korejský fermentovaný pokrm, který se tradičně připravuje ze zelí, a nesmějí v něm chybět chilli papričky, případně dary moře a rybí omáčka. My jsme ho ovšem vylepšili o květák…
|
Pokyny
- Připravte si slaný nálev: rozpusťte 20 g soli v 1 litru studené vody. Dobře rozmíchejte, aby se všechna sůl rozpustila.
- Květák rozeberte na růžičky, dejte na síto a dobře properte pod tekoucí vodou.
- Zelí také dobře omyjte, nechte okapat a nakrájejte na větší kousky.
- Obojí dejte do větší mísy, zalijte slaným nálevem a nechte několik hodin, klidně i přes noc, aby zelenina změkla.
- Oloupané šalotky nakrájejte na kolečka, zázvor oloupejte a nastrouhejte (může být i neloupaný, ovšem dobře očištěný), chilli papričky nasekejte (semínka vyjměte), česnek oloupejte a utřete. Z těchto ingrediencí vytvořte pastu.
- Z naložené zeleniny slijte nálev a uschovejte ho, poté do zeleniny vmíchejte připravenou pastu.
- Důkladně promíchejte a napěchujte do litrové sklenice a dolijte slaným nálevem tak, aby byla všechna zelenina ponořená pod hladinou.
- Obsah sklenice můžete zatížit výše zmiňovanými těžítky, anebo naplnit mikrotenový sáček zbylým nálevem a ten položit na hladinu.
- Sklenici přikryjte plastovým víčkem nebo potravinovou folií a nechte asi týden v teple kvasit.
- Průběžně kontrolujte, zda je zelenina ponořená. Po této době přeneste do chladnější místnosti nebo uložte v lednici.
Jestli mohu poradit, na kvašení zeleniny se mi osvědčil dvojlitrový plastový kbelíček. Do něj připravenou zeleninu namačkám asi na dva prsty pod okraj, položím navrch talířek a zatížím velkým „kvasícím“ valounem (používáme v rodině tyhle velké oblé valouny na zatížení čehokoliv kysajícího už asi 80 let – od prababičky), což udrží hladinu tekutiny pěkně nad zeleninou. Pokud ho nemám, naplním mikroten. sáček vodou a použiji ten, což bylo výše řečeno. Taky je dobré nechat zeleninu kvasit v hlubokém pečícím plechu nebo pekáči, protože někdy přeteče tekutiny poměrně dost a tácek by nemusel být dost hluboký. Ale květák neznám, zkusím.
Dobrý den, moc děkujeme za skvělý tip! Krásný den.
Jako super nápad v hlubokém plechu ještě sem nikdy neslyšel že by někdo kvasil v kovové nádobě , jo a k autorovi nemyslím to zle ale kde jste přišla na to že se kimchi zalívá slaným nálevem ?? Jako vážně obsah vody nahraďte rybí omáčkou s rýžovou kašičkou ať se s tím květákem k kimchi aspoň přiblížite
Děkujeme za komentář, recept slouží jako inspirace si zkusit v kuchyni něco jiného. My zde použili právě rybí omáčku. Zkuste a uvidíte. můžete nám zase napsat. 🙂 Srdečně zdraví kolektiv JVK.