Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje zvěřina mnohem méně tuku a to 2-3 %. Nejvíce tuku pak obsahuje maso kančí (kančí 3-4%, jelení 2-3%, srnčí 2 % ).
Kvalitní produkt
Nákup kvalitní zvěřiny
Kvalita masa ze zvěřiny je závislá především na potravě, kterou zvíře přijímá. Pro příklad: jinak chutná i voní srnčí maso na jaře, kdy se živí především květy a bylinkami, a jinak na podzim, kdy přijímá hlavně žaludy či houby.
Kvalitu zvěřinového masa však ovlivňuje také způsob, jakým bylo zvíře zabito.
Pokud je zvěř pod stresem, maso je pak tmavší, tuhé a suché.
Typická příchuť zvěřinového masa je výrazně ovlivněna také dobou vyvrhnutí.
Podle čeho vybírat
Podle čeho vybírat kvalitní zvěřinu?
Čerstvá zvěřina
Maso ze zvěřiny, které si koupíme v obchodě v syrovém stavu, skladujeme v ledničce maximálně 2 dny.
Tepelně upravená zvěřina
Maso, které již prošlo tepelnou úpravou, lze v lednici skladovat maximálně 3 dny.
Chlazené
Při koupi chlazeného masa je nutné řídit se datem spotřeby na obalu a dbát na dodržení podmínek skladování.
Chlazené maso bez vakuování by nám mělo vydržet zdravotně nezávadné 2 - 4 dny. Vakuované chlazené maso pak o několik dní více a to cca 5 - 9 dní při dodržení skladovacích podmínek.
Mražené maso
Trvanlivost mražené zvěřiny je delší oproti ostatním druhům masa.
Doporučená doba spotřeby masa se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.
Dostupnost
Dostupnost kvalitní zvěřiny
Každý prodejce musí prokázat, odkud zvěřina pochází. Každý kus zvěřiny musí projít veterinární kontrolou, zda je kus zdravotně nezávadný. Každá zvěřina musí mít svoji šarži. Toto označení slouží k dopátrání původu masa, kdyby se objevil problém. Chcete-li si zakoupit zvěřinu domů, nejlepší způsob je oslovit uživatele honitby a domluvit se s ním na přímém odběru. Takovýto kus musí být označený plombou a lístkem o původu zvěře. Dále můžeme zvěřinu zakoupit v klasické tržní síti.
Supermarket
Obvykle zde lze zakoupit zvěřinu za celkem přijatelnou cenu. Je však otázkou, zda zde bude maso opravdu vyzrálé.
Farmářský trh
Na farmářských trzích lze většinou zakoupit opravdu kvalitní a české maso.
Zdravá výživa
Možnost výběru masa v bio kvalitě.
Specializované řeznictví
V případě spokojenosti lze vybudovat užší vztah mezi Vámi a prodávajícím.
Balení a informace
Balení a informace u zvěřiny
U čerstvé zvěřiny v srsti (u spárkaté a černé) musí vždy být:
- plomba a lístek o původu zvířete (série, číslo plomby, název honitby
- uživatel honitby
- využití ulovené zvěře (vlastní spotřeba/prodej – výkupní organizace)
- při dovozu země původu
- hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
- doba spotřeby
- skladovací podmínky
- zmrazené produkty po rozmrazení znovu nezmrazovat
- složení potraviny - označeno též symbolem zdravotní nezávadnosti – pětiúhelníková značka (v horní části uvedena zkratka státu „CZ“, ve střední části schvalovací číslo podniku, v dolní části zkratku „EHS“
- výživovou hodnotu
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Rizika
Rizika nákupu zvěřiny
Ke konzumaci volíme jen maso, které prošlo veterinární prohlídkou a je řádně označeno. Maso bez označení původu nemuselo být správně vykrveno, uchováváno a dozráváno, proto je zde zvýšené riziko mikrobiální kontaminace, případně je vyšší riziko přítomnosti některých výše zmíněných parazitů či virů. Z tohoto důvodu kupujeme zvěřinu pouze z prověřených zdrojů.