Máte rádi slepici na paprice, ale přemýšlíte o odlehčenější a zdravější verzi této české klasiky? Pokud se nebojíte a rádi zkoušíte nové věci, pojďte si s námi připravit bezmasou verzi s cizrnou.
|
Máte rádi slepici na paprice, ale přemýšlíte o odlehčenější a zdravější verzi této české klasiky? Pokud se nebojíte a rádi zkoušíte nové věci, pojďte si s námi připravit bezmasou verzi s cizrnou.
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Pokud budete připravovat pokrm z konzervované cizrny, můžete rovnou postoupit ke kroku 9.
- V případě, že připravujete pokrm ze sušené cizrny, nejprve ji propláchněte a namočte na 5–10 hodin.
- Vodu, ve které cizrnu namáčíte, před vařením slijte a použijte novou. Zbavíte tak cizrnu nadýmavých látek.
- Namočenou cizrnu vložte do většího hrnce a zalijte ji vodou, aby byla ponořená.
- Přidejte ½ lžičky majoránky.
- Přiveďte ji k varu, přidejte trošku studené vody a opět přiveďte k varu.
- Vařte do změknutí cca 1,5 hodiny.
- Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si ponechte na omáčku.
- Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek nakrájejte na plátky.
- Ve větším hrnci orestujte na olivovém oleji cibulku, přidejte sladkou papriku, česnek a sůl. Papriku nerestujte moc dlouho, aby nezhořkla.
- Přilijte vodu a povařte doměkka.
- Pomocí tyčového mixeru rozmixujte směs s vodou.
- Stejně tak rozmixujte polovinu cizrny na hustou kaši (přidejte trochu vody), kterou následně použijete jako zahušťovadlo.
- Do hrnce s rozmixovanou cibulkou přidejte obě poloviny cizrny.
- Pórek omyjte a nakrájejte na kroužky.
- Cuketu nakrájejte na malé kostičky.
- Pórek i cuketu následně přidejte do hrnce a krátce povařte.
- Pokud chcete zjemnit chuť, přilijte smetanu nebo sójovou smetanu.
- Dochuťte pár kapkami citronové šťávy a ještě podle chuti osolte a opepřete.
- Podávat můžete s těstovinami, knedlíky nebo quinoou.