Chilli con carne je původem z Texasu, ale s notnou stopou mexického vlivu, patří k velmi oblíbeným pokrmům po celém světě. Již z názvu je patrné, že hlavní roli při přípravě tohoto jídla hrají chilli papričky a maso. Dalo by se říct, že se jedná o exotickou obdobu našeho guláše. I přesto, že jeho příprava se z počátku může zdát velmi složitá, patří chilli con carne k poměrně snadným pokrmům, se kterým si hravě poradíte. Nejvíc práce je zpočátku při přípravě všech ingrediencí, ale ve druhé fázi už „jen“ čekáte, než pokrm probublá a nasaje všechny chutě. Tak se do toho pojďme pustit!
|
Chilli con carne je původem z Texasu, ale s notnou stopou mexického vlivu, patří k velmi oblíbeným pokrmům po celém světě. Již z názvu je patrné, že hlavní roli při přípravě tohoto jídla hrají chilli papričky a maso. Dalo by se říct, že se jedná o exotickou obdobu našeho guláše. I přesto, že jeho příprava se z počátku může zdát velmi složitá, patří chilli con carne k poměrně snadným pokrmům, se kterým si hravě poradíte. Nejvíc práce je zpočátku při přípravě všech ingrediencí, ale ve druhé fázi už „jen“ čekáte, než pokrm probublá a nasaje všechny chutě. Tak se do toho pojďme pustit!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Papriku rozpůlíme, zbavíme jádérek, opláchneme a nakrájíme na cca centimetrové kousky.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
- V hlubší pánvi necháme na středním plameni rozpálit olej.
- Do rozžhaveného oleje přidáme cibuli, kterou pravidelně mícháme, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Pak přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín.
- Za stálého míchání vše opékáme cca 5 minut, dokud se všechny ingredience pěkně nespojí.
- Ztlumíme plamen a do pánve přidáme mleté maso – snažíme se ho rozdělit na co nejmenší kousky.
- Několik minut rychle mícháme, aby se maso rozdělilo a bylo stejnoměrně opečené.
- Udržujeme střední plamen, aby bylo maso dokřupova opečené.
- Poté přilijeme do pánve vývar a konzervovaná rajčata.
- Přisypeme majoránku, sůl, pepř a rajčatový protlak a vše důkladně promícháme.še důkladně promícháme.
- Směs přivedeme k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou – stáhneme plamen a necháme asi 20 minut probublávat.
- Občas zkontrolujeme a zamícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu pánve.
- V případě, že se omáčka odpařila, přidáme 2 lžíce vody – omáčky by nemělo být moc, správné chilli con carne by mělo být husté.
- Po 20 minutách přidáme fazole – slijeme tekutinu z konzervy a přidáme do pánve.
- Znovu přivedeme k varu a ještě 10 minut povaříme.
- Podle potřeby dochutíme.
- Odklopíme pokličku a přidáme čtvereček hořké čokolády, počkáme, až se rozpustí, a promícháme.
- Necháme ještě 15 minut odstát, aby maso prostoupily všechny chutě.