Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
|
Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
|
Porce
20 – 25 koblih
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
500g
mléko
250ml
vlažné
máslo
50g
rozpuštěné
krupicový cukr
50g
droždí
42g
žloutky
3ks
rum
3lžíce
olej
1litr
řepokový
sůl
1špetka
marmeláda
meruňková
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek: droždí pokojové teploty rozetřeme se lžičkou cukru v malé misce na tekutou kaši. Přidáme polovinu vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě a necháme vykynout přibližně 15 minut.
- Žloutky utřeme s cukrem, až trochu zvětší svůj objem.
- Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli.
- Do žloutkové směsi přilijeme rum, máslo, zbytek mléka, přisypeme mouku a nakonec přidáme hotový kvásek.
- Všechny ingredience vyhněteme pomocí robotu. Těsto by mělo být hladké, proto ho necháme pracovat 5–10 minut.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě 60–90 minut.
- Jakmile bude těsto vykynuté, vyklopíme ho na moukou posypaný vál, rukama těsto splácneme a válečkem rozválíme na placku silnou necelé 2 cm.
- Pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme koblihy – stačí menší průměr, protože při smažení se koblihy zvětší.
- Kolečka narovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
- Do středně velkého kastrolku nalijeme olej na výšku 2 cm a na středním stupni ho necháme rozehřát – jeho rozehřátí zkusíme ponořením jednoho koblížku.
- Dáváme pozor, abychom olej nepřepálili, jinak by se koblihy uvnitř nedosmažily.
- Koblihy vkládáme horní stranou dolů a přikryjeme na chvilku pokličkou, aby díky páře naskočily.
- Smažíme dozlatova z jedné strany. Poté je otočíme a bez pokličky dosmažíme i z druhé, trvá to přibližně 2 minuty.
- Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku, která nasákne olej.
- Koblížky budeme plnit meruňkovou marmeládou.
- Nachystáme si cukrářskou plničku s rovným a širším nástavcem a naplníme ji marmeládou.
- Koblížky uchopíme a z boku do nich pomocí nástavce vytvoříme otvor, kterým dovnitř vstříkneme marmeládu.
- Takto naplněné koblížky poprášíme moučkovým cukrem.