Kvásková babka s mákem

Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Forma na biskupský chlebíček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Kvásek
    mléko 100ml vlažné
    droždí 20g čerstvé
    krupicový cukr 1lžíce
Těsto
    máslo 100g pokojové teploty
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
Maková náplň
    mléko 200ml
    mák 100g mletý
    povidla 100g
    cukr 60g
    rum 3lžíce
Cukrová poleva
    moučkový cukr 2lžíce
    sirup 1lžíce javorový
Pokyny
Maková náplň (připravíme den před pečením)
  1. V menším kastrůlku přivedeme na středním plameni mléko k varu. Jakmile vře, přidáme mák a cukr a mícháme, dokud nevznikne hustá kaše.
  2. Odstavíme z plotny a přimícháme povidla a rum.
  3. Necháme vychladnout a přesuneme do lednice, kde necháme směs odpočinout do druhého dne.
Cukrová náplň (připravujeme v den pečení)
  1. Na sirup mícháme všechny ingredience tak dlouho, dokud se nespojí.
Kvásek
  1. Nejprve si připravíme kvásek. V míse smícháme droždí, vlažné mléko, cukr, mouku a necháme 10–15 minut na teplém místě odstát, aby kvásek vzešel.
Těsto (připravíme den před pečením)
  1. Do robotu vložíme všechny ingredience na těsto kromě másla a hněteme na nejmenší rychlost 5 minut.
  2. Poté přidáme máslo, zvýšíme rychlost a hněteme další 5–10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto.
  3. Přendáme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií a necháme přibližně 4 hodiny kynout v lednici. Po 4 hodinách těsto přeložíme a dáme zpět do lednice kynout na cca 12 hodin.
  4. Druhý den vyndáme těsto z lednice.
  5. Těsto rozválíme, potřeme připravenou makovou náplní a srolujeme.
  6. Srolované těsto uprostřed podélně rozřízneme na 2 pruhy, které stočíme volně do copu.
  7. Formu na chlebíček vymažeme a vyložíme pečicím papírem.
  8. Těsto lehce uchopíme, trochu srazíme, aby se vešlo do formy.
  9. Necháme ještě kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  10. Troubu zahřejeme na 180 °C.
  11. Když je babka vykynutá, vložíme do trouby a pečeme 35–40 minut.
  12. Až ji vyndáme z trouby, polijeme ji připraveným sirupem a necháme vychladnout.
  13. Teprve po vychladnutí vyklopíme babku z formy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*