Léčivý kvas z červené řepy

Právě teď na jaře můžeme udělat mnoho dobrého pro své zdraví. Stejně jako se věnujeme uklízení příbytku, měli bychom si najít čas i na úklid vlastního těla. Jedním z osvědčených způsobů je pitná kúra z řepného kvasu. Ten obsahuje probiotika, která pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru.
Právě teď na jaře můžeme udělat mnoho dobrého pro své zdraví. Stejně jako se věnujeme uklízení příbytku, měli bychom si najít čas i na úklid vlastního těla. Jedním z osvědčených způsobů je pitná kúra z řepného kvasu. Ten obsahuje probiotika, která pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
200 g řepy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    třtinový cukr 200g může být i bílý
    voda 1/2l převařená, vychladlá
    kysané zelí 2-3lžíce nálev
    mouka 2lžíce žitná
    řepa 1ks očištěná a oloupaná
    hrozinky 1hrst
Pokyny
  1. Očištěnou a oloupanou červenou řepu nakrájíme na kostičky, které nasypeme do sterilizované sklenice.
  2. Postupně do sklenice přidáme i mouku, cukr a hrozinky, přilijeme převařenou a vychladlou vodu a nálev z kysaného zelí.
  3. Vše dobře promícháme a sklenici přikryjeme „víčkem“ pláténkem nebo děrovaným plastovým víčkem.
  4. Sklenici pak postavíme na teplé místo – např. na kuchyňskou desku – kde bude hezky na očích, abychom obsah nezapomněli aspoň 2x denně promíchávat. Pokud se na povrchu utvoří pěna, odebereme ji čistou lžící.
  5. Po týdnu by měl být řepný kvas hotový. Přelijeme ho přes plátýnko, nebo gázu, do jiné nádoby (nejlépe do skleněného džbánu).
  6. Užívat bychom měli 3 až 4 lžíce řepného kvasu denně. Po využívání celé várky by měla následovat tříměsíční pauza.

Řepný kvas také můžeme využívat jako výborné a zdravé ochucovadlo na způsob octa – do salátů, polévek i omáček. Při záměru užívat řepný kvasí by však měli být opatrní lidé s poruchami ledvin, trávicími obtížemi, dnou a nízkým tlakem. Ti by se měli o užívání řepného kvasu předem poradit se svým lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*