Právě teď na jaře můžeme udělat mnoho dobrého pro své zdraví. Stejně jako se věnujeme uklízení příbytku, měli bychom si najít čas i na úklid vlastního těla.
Jedním z osvědčených způsobů je pitná kúra z řepného kvasu. Ten obsahuje probiotika, která pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru.
|
Právě teď na jaře můžeme udělat mnoho dobrého pro své zdraví. Stejně jako se věnujeme uklízení příbytku, měli bychom si najít čas i na úklid vlastního těla.
Jedním z osvědčených způsobů je pitná kúra z řepného kvasu. Ten obsahuje probiotika, která pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru.
|
Porce
200 g řepy
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
třtinový cukr
200g
může být i bílý
voda
1/2l
převařená, vychladlá
kysané zelí
2-3lžíce
nálev
mouka
2lžíce
žitná
řepa
1ks
očištěná a oloupaná
hrozinky
1hrst
|
Pokyny
- Očištěnou a oloupanou červenou řepu nakrájíme na kostičky, které nasypeme do sterilizované sklenice.
- Postupně do sklenice přidáme i mouku, cukr a hrozinky, přilijeme převařenou a vychladlou vodu a nálev z kysaného zelí.
- Vše dobře promícháme a sklenici přikryjeme „víčkem“ pláténkem nebo děrovaným plastovým víčkem.
- Sklenici pak postavíme na teplé místo – např. na kuchyňskou desku – kde bude hezky na očích, abychom obsah nezapomněli aspoň 2x denně promíchávat. Pokud se na povrchu utvoří pěna, odebereme ji čistou lžící.
- Po týdnu by měl být řepný kvas hotový. Přelijeme ho přes plátýnko, nebo gázu, do jiné nádoby (nejlépe do skleněného džbánu).
- Užívat bychom měli 3 až 4 lžíce řepného kvasu denně. Po využívání celé várky by měla následovat tříměsíční pauza.
Řepný kvas také můžeme využívat jako výborné a zdravé ochucovadlo na způsob octa – do salátů, polévek i omáček. Při záměru užívat řepný kvasí by však měli být opatrní lidé s poruchami ledvin, trávicími obtížemi, dnou a nízkým tlakem. Ti by se měli o užívání řepného kvasu předem poradit se svým lékařem.