Rebarborový páj

Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 forma 26 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    mouka 500g hladká
    cukr 200g třtinový
    máslo 140g
    mléko 3lžíce
    vejce 2ks
    vejce 2ks žloutek
    ocet 2lžíce jablečný
    vejce 1ks žloutek
    mléko 1lžíce na potření
Náplň
    rebarbora 500g
    marmeláda 3lžíce
    škrob 2lžíce kukuřičný
    vanilkový extrakt 1lžička
Pokyny
Náplň
  1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Přidáme jahodovou marmeládu, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
  3. Promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Těsto
  1. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a postupně přidáme všechny suroviny (máslo, cukr, vejce a žloutky, mléko a ocet).
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme odpočinout na 30–60 minut do lednice.
  3. Potom těsto vyndáme z ledničky a rozdělíme ho na dvě poloviny.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem (pokud používáme formu s odnímatelným dnem, dno vyložíme pečicím papírem a máslem vymažeme jen okraje formy).
  5. První polovinu těsta vyválíme na pomoučněném vále na placku, kterou přeneseme pomocí válečku do formy tak, aby těsto přesahovalo trochu i přes okraje.
  6. Prsty těsto přitlačíme na dno a k okrajům.
  7. Dno propícháme vidličkou a naneseme připravenou náplň - obsah urovnáme.
  8. Z druhé poloviny těsta vyválíme placku a vykrajujeme širší pásky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku.
  9. Jakmile je mřížka hotová, zapracujeme okraje pásků směrem dovnitř koláče a začistíme okraje.
  10. Ze zbylého těsta můžeme vykrojit pomocí vykrajovátek různé tvary a dle fantazie jimi dozdobit okraje koláče nebo mřížku.
  11. V hrnečku si rozšleháme žloutek s mlékem a potřeme jím povrch koláče.
  12. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 40 minut.

TIP na závěr: Po upečení necháme vychladnout a hotový páj můžeme ještě pocukrovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*