Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
|
Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
|
Porce
1 forma 26 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Náplň
- Rebarboru očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- Přidáme jahodovou marmeládu, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
- Promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Těsto
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a postupně přidáme všechny suroviny (máslo, cukr, vejce a žloutky, mléko a ocet).
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme odpočinout na 30–60 minut do lednice.
- Potom těsto vyndáme z ledničky a rozdělíme ho na dvě poloviny.
- Koláčovou formu vymažeme máslem (pokud používáme formu s odnímatelným dnem, dno vyložíme pečicím papírem a máslem vymažeme jen okraje formy).
- První polovinu těsta vyválíme na pomoučněném vále na placku, kterou přeneseme pomocí válečku do formy tak, aby těsto přesahovalo trochu i přes okraje.
- Prsty těsto přitlačíme na dno a k okrajům.
- Dno propícháme vidličkou a naneseme připravenou náplň - obsah urovnáme.
- Z druhé poloviny těsta vyválíme placku a vykrajujeme širší pásky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku.
- Jakmile je mřížka hotová, zapracujeme okraje pásků směrem dovnitř koláče a začistíme okraje.
- Ze zbylého těsta můžeme vykrojit pomocí vykrajovátek různé tvary a dle fantazie jimi dozdobit okraje koláče nebo mřížku.
- V hrnečku si rozšleháme žloutek s mlékem a potřeme jím povrch koláče.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 40 minut.
TIP na závěr: Po upečení necháme vychladnout a hotový páj můžeme ještě pocukrovat.