Bylinky a zase bylinky. Pokud nemáme vlastní zahrádku, nebo alespoň bylinkové květináče na parapetu, občas nějaké dostaneme od příbuzných, nebo si prostě musíme vystačit s bylinkami z obchodu.
Často ale nevíme, jak o bylinky správně pečovat, nebo jak je skladovat.Přinášíme stručně základní rady a tipy, více pak sledujte ve videu na konci článku..
Rady a tipy jak na bylinky…
Jak prodloužit čerstvost bylinek?
Možná se budete divit, ale postačí pouze vlhký ubrousek nebo utěrka:
- trs bylinek omotejte papírovou utěrkou a namočte
- uložte do chladničky
- vydrží čerstvé déle než týden
TIP Takto můžeme ošetřit i hlávkový salát!
Mezi často používané čerstvé bylinky patří zejména pažitka, libeček, bazalka, rozmarýn, máta, meduňka a řada dalších. Hodně záleží na našich zvyklostech a chuťových preferencích.
TIPY na články o konkrétních bylinkách:
Bazalka se stala velmi oblíbenou v posledních letech a není se čemu divit, její chuť je velmi osobitá a skvěle se hodí zejména do italské kuchyně.
V Itálii patří bazalka mezi nejtypičtější koření. Používá se do řady omáček, připravuje se z ní výborné pesto, ale oblíbená je i na zdobení studených pokrmů a to například tolik oblíbené bruschetty.
Dalším hitem léta je máta. V posledních letech tolik oblíbená bylina, která je přidávána do nejrůznějších nápojů, ale i jen tak na ozdobu jídel, zejména sladkých pochoutek, jako jsou dorty nebo zmrzlinové poháry.
Máta obsahuje mátovou silici, která částečně pomáhá potlačovat problémy s nadýmáním, proto je mnohými lidmi po hlavním chodu vítán mátový čaj.
V parních letních dnech máta zase napomáhá osvěžení a to i jen jako doplněk k džbánku vody s citrónem. V jednoduchosti je krása!
Více o mátě v článku “Máta – éterická, ale rozpínavá královna”.
Bylinkám třikrát hurá a ať rostou!