Podle čeho vybírat mléčné produkty
Mléčné výrobky dle obsahu tuku
Vybrat si můžeme většinou z nízkotučné varianty a klasického (plnotučného) výrobku.
Jogurty lze nalézt např. v těchto variantách:
- nízkotučný nebo odtučněný do 0,5 % tuku
- se sníženým obsahem tuku do 3 % tuku
- smetanový nad 10 % tuku
U smetan máme možností ještě více:
- Smetana vysokotučná (smetana ke šlehání) obsahuje nejméně 30 % tuku
- Zakysaná nebo pochoutková kysaná smetana 11 – 15% tuku
- Smetana Deluxe 40% tuku
- Smetana na vaření 12% tuku
Čerstvá smetana
Jako čerstvou koupíme obvykle smetanu, která se prodává v plastových kelímcích či lahvích nebo krabičkách z povoskovaného papíru. Trvanlivost je obvykle 7-11 dní. Vždy je však nutné řídit se datem spotřeby na obalu a dodržovat skladovací podmínky. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací.
Trvanlivá smetana
Trvanlivá smetana bývá většinou prodávána v papírových krabičkách podobně jako trvanlivé mléko. Tento typ smetan můžeme uchovávat až do otevření při pokojové teplotě 24 °C až 150 dnů. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilizací v obalu.
Sušené mléčné výrobky
Jako trvanlivé můžeme označit i sušené mléčné výrobky, které bývají obvykle v plastových sáčcích. Neotevřené by nám měly vydržet zdravotně nezávadné několik měsíců až rok. Otevřené pak mají trvanlivost přibližně 1 měsíc.