Milujete suflé? A víte, že si ho nemusíte připravit jen na sladko, ale že můžete vyzkoušet také slanou variantu? Hrášek se k jeho přípravě dokonale hodí. Nadýchané suflé chutná po vytažení z trouby báječně, poslouží také jako netradiční pohoštění návštěvy.
|
Milujete suflé? A víte, že si ho nemusíte připravit jen na sladko, ale že můžete vyzkoušet také slanou variantu? Hrášek se k jeho přípravě dokonale hodí. Nadýchané suflé chutná po vytažení z trouby báječně, poslouží také jako netradiční pohoštění návštěvy.
|
Porce
10 formiček
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
mléko
300ml
hrášek
200g
mražený
parmazán
150g
strouhaný
máslo
50g
+ máslo na formičky
vejce
4ks
žloutky a bílky zvlášť
hladká mouka
2lžíce
olivový olej
1lžíce
|
Pokyny
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- V pánvi rozehřejeme olej a vsypeme do něj hrášek, který osolíme a opepříme.
- Přilijeme mléko, které přivedeme k varu.
- Vše necháme povařit cca 2 minuty, poté sundáme z ohně a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka.
- V čisté hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme 1–2 minuty.
- Oheň stáhneme na minimum, přimícháme hráškovou směs a necháme za občasného míchání asi 10 minut vařit do zhoustnutí.
- Směs přelijeme do velké mísy a necháme ji chvíli odpočinout.
- Rozpustíme máslo a vymažeme jím formičky na suflé.
- Vysypeme je parmazánem.
- Po odstátí přimícháme do hráškové směsi žloutky a parmazán.
- Z bílků vyšleháme pevný sníh a po částech ho opatrně vmícháme k hráškové směsi.
- Hmotu rozdělíme do připravených formiček.
- Po jejich naplnění přejedeme jejich okraje prstem asi do půlcentimetrové hloubky.
- Misky položíme na plech a vložíme do trouby, kde pečeme 25 minut - suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout.
- Na závěr posypeme zbylým parmazánem a podáváme.