Čočka u nás neprávem patří k trochu zanedbávaným potravinám. Přitom právě díky své neutrální chuti nabízí nekonečné možnosti kombinací. S rajčaty, pórkem a slaninou vytvoří delikatesu pro labužníky, ovšem jen za předpokladu, že do ní nezapomeneme přidat tymián.
|
Čočka u nás neprávem patří k trochu zanedbávaným potravinám. Přitom právě díky své neutrální chuti nabízí nekonečné možnosti kombinací. S rajčaty, pórkem a slaninou vytvoří delikatesu pro labužníky, ovšem jen za předpokladu, že do ní nezapomeneme přidat tymián.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Čočku scedíme, ale vodu nevyléváme.
- Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno.
- Pórek zbavíme tuhých a zelených částí a nakrájíme ho na tenčí kolečka.
- Rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny.
- Slaninu nakrájíme na menší kostičky,
- V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme slaninu. Přidáme nakrájenou šalotku a pórek a necháme zesklovatět (asi 1-2 minuty.
- Pak přisypeme scezenou čočku, přidáme tymián, opepříme, osolíme a zalijeme vodou, v níž byla čočka namočená, a to tak, aby sahala asi centimetr nad čočku.
- Promícháme, zakryjeme poklicí a necháme na mírném ohni dusit, dokud čočka nezměkne a všechna tekutina se nevstřebá (asi 20 minut).
Pokrm můžeme připravit i s červenou čočkou, která se nemusí namáčet a rychleji změkne, ale pak musíme počítat s kašovitější konzistencí pokrmu.