Lidé v České republice nejčastěji kvasí dva druhy limonád - pampeliškovou a bezinkovou. Co vše k jejich výrobě budeme potřebovat?
|
Lidé v České republice nejčastěji kvasí dva druhy limonád - pampeliškovou a bezinkovou. Co vše k jejich výrobě budeme potřebovat?
|
Porce
5 litrů
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Vodu převaříme, necháme zchladnout asi na 40 °C , přidáme cukr a důkladně promícháme.
- Směs přelijeme do vyvařené skleněné nádoby.
- Po vychladnutí přidáme do vody citron. Pokud máme chemicky ošetřený citron, využijeme pouze jeho šťávu.
- V případě, že jsme si pořídili bio citron, můžeme ho omýt, nakrájet na plátky a vložit ho do vody i s kůrou.
- Dále přidáme droždí a květy bezu nebo pampelišky.
- Nádobu překryjeme čistou látkou.
- Přibližně 2 krát za směs den promícháme.
- Limonádu necháme kvasit 4 dny až týden při pokojové teplotě.
- Průběžně ochutnáváme a když nám nápoj zachutná, slejeme ho přes čistou utěrku do dobře umyté skleněné nádoby.
- Hotovou limonádu uložíme do lednice a snažíme se ji přibližně do 3 dnů spotřebovat.
Výroba zdravé domácí limonády nemusí být nutně jen na nás - přizvat si k tomu můžeme celou rodinu. Ze sbírání listů se může stát hezký výlet v přírodě a při samotné přípravě se nám bude hodit mužská síla. Když každý člen rodiny přiloží ruku k dílu, bude limonáda nejlepší, uvidíte. Dobrou chuť!