Vaříme beze zbytku: 4. díl Spirálová pochoutka

Přinášíme vám pokračování seriálu “Vaříme beze zbytku”. Co nás ve 4. díle čeká? Tentokrát nás provede šéfkuchař Marek Šáda (více o špičkovém šéfkuchaři níže), který poradí, jaké jídlo připravit ze zbylých slupek ze zeleniny.  
Věřte nám, pochutnáte si!

Vaříme beze zbytku: 4. díl Spirálová pochoutka aneb smažené slupky z kořenové zeleniny s čedarovým dipem

Spirálová pochoutka aneb smažené slupky z kořenové zeleniny s čedarovým dipem

Také vás občas u sledování televize, nebo při čtení přepadne mlsná? Pokud nyní souhlasně přikyvujete, věřte, že v tom nejste sami.
Naštěstí má pro nás Marek Šáda řešení v podobě spirálových kroužků ze slupek zeleniny. Až budete příště vařit jídlo s celerem, mrkví nebo řepou, slupky rozhodně nevyhazujte, budou se hodit. To, co jiní považují za odpad, tedy přesněji bioodpad, to dokáží špičkoví šéfkuchaři využít a proměnit v delikatesu. Jak na to?

Spirálová pochoutka aneb smažené slupky z kořenové zeleniny

Spirálová pochoutka aneb smažené slupky z kořenové zeleniny

Až budete příště vařit jídlo s celerem, mrkví nebo řepou, slupky rozhodně nevyhazujte, budou se hodit. To, co jiní považují za odpad,...

Recept - suroviny a postup

Vaříme beze zbytku s šéfkuchařem Markem Šádou

Marek Šáda je executive chef restaurací Bellevue a Mlýnec. Při vaření se řídí zásadou, že se ničím zbytečně neplýtvá. Jak to funguje v praxi? „Například, když vaříme karotku, slupky nevyhodíme a uděláme z nich chipsy. Těmi karotku ozdobíme,” vysvětluje Marek.
Za velkou výhodu pokládá to, že chipsy jsou sladké, křupou a příjemně podpoří chuť samotné karotky.
V kuchyních, kde vládne Marek Šáda, se všichni řídí pravidlem: „Neplýtváme, šetříme, třídíme!” Krásná filozofie, co říkáte? To je cesta k trvalé udržitelnosti.

Marek Šáda

Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku!

Sledujte seriál “Vaříme beze zbytku” také na Facebooku a soutěžte s jakvkuchyni.cz o krásné ceny!

Pro tři z vás, kteří správně odpoví, máme připraveny krásné ceny (exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy, sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály).

Soutěž trvá do 13.8. 2018. Pravidla soutěže naleznete zde.

Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na náš Facebook.

Jakým heslem řídí týmy kuchařů excutive chef Marek Šáda?

  1. Neplýtváme, šetříme, třídíme!
  2. Nespíme, vaříme, musíme!
  3. Nešetříme, netřídíme, nemyslíme!

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v tomto článku.

Co je upcyklace?

  1. Použití věci, nebo jejích částí, k užití v nové podobě.
  2. Znovupoužití stejné věci ke stejnému účelu.
  3. Třídění odpadu v angličtině.

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku Co je to upcyklace a downcyklace.

Který z těchto symbolů označuje nápojový karton?

  1. A/ACC
  2. CC/AA
  3. C/PAP

Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku Deník učenlivé třídičky Irči, aneb co jste nevěděli o obalech z nápojových kartonů.

Možná si říkáte, že jste o něco přišli, když je toto už 4 díl. Žádný strach. Všechny předchozí díly hravě dohledáte – stačí do vyhledávání na webu vpravo nahoře zadat heslo vaříme beze zbytku.

Další recepty od známých šéfkuchařů najdete v jedinečné knize “Tvoříme beze zbytku od společnosti EKO-KOM, a.s.
Publikace navazuje na téma třídění odpadu a recyklace a také odkazuje na šetrný přístup k životnímu prostředí, přírodě a trvale udržitelnému životnímu stylu a to nejen v kuchyni.

Pokud doma rádi kutíte, sledujte 2. část knihy online na samosebou.cz v seriálu “Tvoříme beze zbytku”.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*