Spirálová pochoutka aneb smažené slupky z kořenové zeleniny

Až budete příště vařit jídlo s celerem, mrkví nebo řepou, slupky rozhodně nevyhazujte, budou se hodit. To, co jiní považují za odpad, tedy přesněji bioodpad, to dokáží špičkoví šéfkuchaři využít a proměnit v delikatesu. Jak na to?
Až budete příště vařit jídlo s celerem, mrkví nebo řepou, slupky rozhodně nevyhazujte, budou se hodit. To, co jiní považují za odpad, tedy přesněji bioodpad, to dokáží špičkoví šéfkuchaři využít a proměnit v delikatesu. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
25 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    smetana 100g zakysaná
    čedar 60g
    mrkev 3ks
    řepa 2ks
    brambor 2ks
    celer 1ks
    olej na smažení
Pokyny
Dip (připravíme si jej předem)
  1. Nastrouháme si čedar.
  2. Zakysanou smetanu zahřejeme na 50 °C.
  3. Za stálého míchání přidáváme čedar do smetany, dokud se nerozpustí.
  4. Směs necháme vychladnout v lednici, ale občas ji promícháme.
Spirálová pochoutka
  1. Zeleninu důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a necháme ji oschnout.
  2. Poté ji oloupeme.
  3. Slupky smažíme druh po druhu zeleniny přibližně při teplotě 150 a- 160 °C. Začneme od nejsvětlejšího druhu a končíme řepou.
  4. Po osmažení necháme slupky okapat od oleje na papírové utěrce a následně je osolíme a opepříme.

Nápojové kartony, obaly často používané pro balení trvanlivých nápojů jako jsou šlehačky a smetany, patří mezi tzv. kompozitní obaly. Ty jsou obvykle vyrobeny z dvou a více různých druhů materiálů. Nápojové kartony třídíme do sběrných nádob určených k třídění nápojových kartonů, nebo v rámci tzv. multikomoditních sběrů, kdy jsou tříděny společně s jiným druhem odpadu. Třiďte nápojové kartony – obsahují totiž více než 75 % kvalitního papíru, ale také hliník a plast.

Hotovou dobrotu doporučujeme podávat s připraveným dipem. Dobrou chuť!


Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*