Jedná se o jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Jeho příprava je téměř hodinářská práce a malé kousky rýže a syrové ryby vypadají na talíři jako umělecké dílo. O čem je řeč? Samozřejmě o sushi! Pronikněte s námi do tajů této japonské pochoutky a naučte se ho připravit z pohodlí domova.
Historie sushi
Nejen písmo, malířství nebo keramika přišly do Japonska z Číny. Říše středu, jak se Čína nazývá, je také kolébkou sushi, které se do Japonska dostalo až v 7. století.
Na počátku to však nebyly rolky rýže, jak je známe dnes. Cílem bylo pouze uchovat ulovené ryby co nejdéle čerstvé a tak se ukládaly mezi pláty rýže a zatěžkávaly kameny.
Tomuto procesu fermentace také sushi vděčí za svůj název. V překladu totiž znamená “kyselá rýže”.
Do 15. století se však rýže nejedla, sloužila jen jako výplň pro uchovávání ryb.
Věděli jste, že dříve byla výroba sushi pouze mužskou záležitostí ? Ženy šéfkuchařky jsme mohli při přípravě této pochoutky poprvé vidět až v roce 1999.
Do Evropy se sushi dostalo až v průběhu 20. století .
6 nejznámějších typů sushi
Existuje celá řada druhů sushi, a pokud jsme nevyrůstali v Japonsku, nebo nejsme zarytými milovníky této “jednohubky”, jejich názvy nám nebudou příliš známé.
Existuje ale 6 nejznámějších druhů sushi, se kterými se setkáme v každé restauraci i v rychlém občerstvení. Jaké to jsou?
Maki
– mořská řasa Nori, rýže, syrová ryba nebo zelenina
Nigiri
– syrový losos nebo zelenina položená na válečku z rýže
Chirashi
– sushi salátek z rýže, syrové ryby, zeleniny, omelety, kaviáru a wasabi
Inari sushi
– obdoba Maki, ale na místo mořské řasy je obsah zabalený v tofu těstíčku
Oshi sushi
– slisovaná rýže a syrová ryba, nebo zelenina, nakrájená na malé čtverečky
Rolls
– mořská řasa Nori plněná okurkou, avokádem nebo krabím masem, vše obalené v rýži a syrové rybě. Jde o takové Maki naruby.
Jak poznáme čerstvé sushi?
Sushi by se mělo jíst ihned po přípravě. Čerstvé sushi drží pevně u sebe a rýže je čistě bílá. Kousky se syrovou rybou nejsou cítit rybinou a řasa nori je křupavá a voní mořem.
Sushi ze supermarketu
Konzumovat sushi bychom měli vždy čerstvé. Není vhodné ho skladovat v lednici a pod umělým světlem. Je tedy jasné, že sushi ze supermarketu není dobrou volbou. Pokud si ho opravdu koupit chceme, dbejme na maximální čerstvost a kvalitu.
Jak správně jíst sushi?
- Sushi servírujeme na japonském nádobí, podtrhuje totiž krásu pokrmu.
- Dobrá zpráva pro všechny odpůrce jídelních hůlek – sushi můžeme jíst i rukama!
- Nemíchejte wasabi se sójovou omáčkou.
Správně by se namočená část sushi neměla vůbec wasabi pasty dotknout. - Zázvor jíme mezi jednotlivými kousky, připraví naše chuťové buňky na další chod.
- Začínáme těmi nejjemnějšími kousky a postupně se propracováváme až k tučným rybám.
Suroviny pro přípravu sushi
Základem jsou kvalitní suroviny. Na těch nesmíme nikdy šetřit. V dnešní době je koupíme na mnoha místech a tak je sushi dostupné každému z nás. Jaké suroviny potřebujeme pro jeho přípravu?
- kvalitní čerstvou rybu
- čerstvou zeleninu (pokud se chystáme dělat vegetariánské sushi)
- sushi rýži
- sushi ocet
- wasabi pastu
- kvalitní sójovou omáčku
- řasu Nori
Recepty
Zamilovali jste se do japonské kuchyně a chcete si její pochoutky připravit i doma? Poradíme vám dva jednoduché recepty, které s kvalitními surovinami lehce zvládnete připravit na letní párty nebo lehký oběd.
Nigiri sushi s krevetou
Zamilovali jste se do japonské kuchyně a chcete si její pochoutky připravit i doma? Poradíme vám jednoduchý recept s kvalitními surovinami,...
Recept - suroviny a postupYum Yum omáčka
Možná tuto omáčku znáte z japonských steakhousů nebo jako přílohu k hranolkům. Výtečně se ale hodí i k Maki sushi. Jak si ji...
Recept - suroviny a postup