Čerstvá zelenina a ovoce, mořské plody, kari, citronová tráva a kokosové mléko. To jsou základní suroviny thajské kuchyně. Její vyvážené a harmonické chutě si zamilujete a navíc vám prozradíme dva skvělé recepty na kari pastu a lepivou rýži s mangem.
Původ thajské kuchyně
Thajsko se rozprostírá mezi Čínou a Indií, dvěma kulinářskými velikány. Není proto divu, že obě země thajskou kuchyni od pradávna ovlivňovaly. V průběhu let na Thajsko působili také Portugalci, Holanďané a Japonci.
Z období kolonialismu zde najdeme pozůstatky Francie a Anglie.
Thajská kuchyně všechny tyto vlivy vstřebala a vytvořila z nich jedinečné a svérázné pokrmy.
Krajové kuchyně v Thajsku – specifika
Thajsko je rozlehlou zemí a každý kraj nabízí své speciality. V Bangkoku jsou to například smažené nudle Pad Thai nebo polévka Tom Yum. Na ostrovech v jižním Thajsku a na severu v horách ochutnáme různá jídla z krevet, například krevetové karbanátky s medovou omáčkou nebo smažené krevety v trojobalu.
Všechna jídla ale budou mít jedno společné: rovnováhu a harmonii. Ty jsou podle buddhismu podstatou a smyslem života a jejich vliv protíná celý život usměvavých Thajců.
Tradiční suroviny v thajské kuchyni
Mezi tradiční thajské suroviny patří bezesporu jasmínová rýže, citronová tráva, čerstvá zelenina a ovoce, ryby, plody moře, kuřecí a vepřové, rybí omáčka, kokosové mléko a v neposlední řadě chilli. Thajci si na pálivosti zakládají, proto pokud nemáte rádi pálivé chutě, trvejte při objednávání jídel neoblomně na “no spicy”. Kuchař nám stejně trochu chilli přihodí a naše jídlo nakonec bude pálivé tak akorát.
Jaká jsou jídla během dne v Thajsku?
Thajská kuchyně je velmi zdravá, lehká a jídla jsou vždy připravena z čerstvých surovin. Ke snídani si v Thajsku vychutnáme omeletu s rýží, rýžovou kaši nebo polévku s masem či plody moře.
Během dne se podávají nejčastěji restované nudle na tisíc způsobů.
K večeři čeká hostina minimálně o 5 chodech.
Thajci milují polévky, saláty ze zeleniny a ovoce i maso. Na talíři nám ale může přistát i smažený hmyz.
Tradiční pokrmy
Nejznámější thajská polévka Tom Yam se připravuje ze zeleniny, krevet, citronové trávy, hub, zázvoru a rybí omáčky.
V thajských salátech najdeme maso, ryby, zeleninu, ovoce nebo mořské plody. Dochucují se omáčkami a citronovou šťávou.
V Thajsku bychom měli určitě ochutnat Khao Soi – domácí vaječné nudle v jemné kari omáčce dochucené limetkou, nakládanými hořčičnými listy, šalotkou a chilli.
Na závěr si pro nás thajská kuchyně připravila svěží dezert v podobě manga s lepivou rýží, oslazený kokosovým mlékem a třtinovým cukrem.
Nejlepší je vše zapít čerstvě lisovanými šťávami nebo pivem. Mezi thajské nejznámější značky piv patří Kloster, Amarit a Singha.
Pravidla stolování v Thajsku
Pro Thajce je jídlo společenskou událostí a schází se při něm celá rodina nebo přátelé. Pokud chceme jíst jako Thajci, zapomeňme na klasický příbor. Použít můžeme hůlky, ale především vidličku a lžíci. Nůž na stole nenajdeme. Proč? Vše je nakrájeno na malé kousky a tak není potřeba.
Pozor si ale dejme na správné používání vidličky – nevkládá se do úst, slouží jen k nahrnování pokrmu na lžíci.
Thajská kari pasta
Thajská kuchyně se neobejde bez kari. Vybrat si můžeme červené, zelené nebo žluté. Thajské gastronomii vyznáme upřímnou lásku tím, že...
Recept - suroviny a postupKao Niew Mamuang
Pod thajským názvem Kao Niew Mamuang se skrývá nám už více známé Mango sticky rice neboli lepkavá rýže s mangem a kokosovým mlékem. Tuto...
Recept - suroviny a postup