Nedělá vám klasické mléko dobře? Pokud nyní smutně přikyvujete, otevřeli jste si správný článek. Dnes si rozebereme, proč mnoho lidí trápí intolerance na laktózu, jaké existují možnosti náhrady kravského mléka, a také si prozradíme recept na domácí sójový nápoj.
Intolerance na laktózu
To, že trpíme intolerancí na laktózu, poznáme poměrně jednoduše – po pozření kravského mléka nebo jiných mléčných výrobků s obsahem laktózy se u nás může projevit některý z těchto příznaků:
- křeče v břiše,
- plynatost,
- průjem.
V extrémních případě se dokonce setkáváme také se zvracením nebo zácpou.
2 druhy laktózové intolerance
První se označuje jako primární (někdy také prvotní) a může za ni naše genetika. Jde o to, že když se nacházíme v kojeneckém věku, je naše tělo perfektně připravené laktózu strávit.
Bohužel o tuto schopnost s přibývajícím věkem přicházíme a s laktózou se vypořádáváme stále obtížněji. Studie dokonce ukazují, že mnoho lidí ve věku 60 let a více nestráví laktózu vůbec. Zajímavé je, že intolerancí na laktózu trpí dospělí jedinci nejvíce v Asii, Africe a v Jižní Americe, naopak nejméně se s těmito komplikacemi potýkají obyvatelé severní Evropy, Severní Ameriky a Austrálie.
Sekundární intolerance, neboli druhotná, vzniká při závažných onemocněních, jakými jsou například celiakie, nebo zánětlivé onemocnění střev. V České republice se s tímto druhem intolerance potýká maximálně 20 % populace.
Jaké jsou alternativy kravského mléka?
Dalším důvodem, proč se lidé uchylují k alternativám kravského mléka je ten, že jednoduše nechtějí podporovat mléčný průmysl. Proč? Není žádným tajemstvím, že se se zvířaty nezachází zrovna nejlépe.
Naštěstí žijeme v době, která nám nabízí mnoho alternativ, a my si můžeme poměrně jednoduše vybrat nápoj, který mléko v našem jídelníčku zastoupí. Zde je několik příkladů:
- sójový nápoj
- rýžový nápoj
- mandlový nápoj
- lískooříškový nápoj
- kokosový nápoj
- špaldový nápoj
- konopný nápoj
- makový nápoj.
Ptáte se, proč tyto alternativy označujeme slovem “nápoj” místo “mléko”? Je to proto, že žádný z nich není živočišného původu a zákon zakazuje, aby se tyto nápoje jako “mléko” označovaly..
Sója
Věděli jste, že sója obsahuje 2,5 krát více bílkovin, než stejné množství masa? A to není vše. Také v ní najdeme přibližně 30 % sacharidů, 18 % tuků s významným množstvím lecitinu a řadu vitamínů ze skupiny B.
Kvalitní tuky ze sójových výrobků chrání naše tepny před kornatěním a zároveň mají blahodárný vliv na nervovou soustavu. Pokud se o nás pokouší deprese nebo jiná neuróza, sójový nápoj nám může pomoci se s danou situací lépe popasovat.
Domácí sójový nápoj
V ČR si můžeme sójový nápoj koupit v obchodě, nebo si ho můžeme jednoduše připravit doma. Kromě toho, že toto “mléko” nahradí v...
Recept - suroviny a postup