Histaminová intolerance (dále HIT) může být dosud pro spoustu lidí naprosto neznámý pojem. Histaminová intolerance je definována jako nerovnováha mezi množstvím histaminu v organismu a jeho odbouráváním (enzymem diaminooxidázou – tzv. DAO), kdy nadbytek histaminu vyvolá histaminové příznaky. Jedná se tedy o potravinovou intoleranci na podkladě metabolické poruchy, nikoli o alergii.
Snížená aktivita enzymu DAO se vyskytuje u cca 2 – 3 % populace, nejvíce pak u žen středního věku. U dětí se projeví, pokud by byl vrozený nedostatek DAO, což naštěstí nebývá příliš časté, ale při nejasných projevech spojených s konzumací jídla je potřeba myslet i na toto onemocnění. Vzhledem k tomu, že se aktivita DAO vyšetřuje v posledních letech častěji, přibývá i pacientů s touto diagnózou.
Co je histamin?
Histamin je látka (biogenní amin), která se běžně vyskytuje v organismu (má endogenní, čili vnitřní původ).
Účastní se ochranných a regulačních funkcí jako součást imunitního systému.
V těle je histamin uložen v zásobních granulích převážně v kůži, střevě a plicích. Z granulí se histamin uvolňuje buď imunologickou cestou (aktivace protilátkami), nebo fyzikálními (škrábání aj.) a chemickými faktory (histaminoliberátory).
Histamin přijímáme také z potravy (exogenní cestou, čili zevní původ), a to díky činnosti bakterií (např. kvašením, kažením atd.).
Jaké jsou nosiče histaminu?
Mezi histaminoliberátory se řadí jednak potraviny, které obsahují látky schopné vyvolat vyplavení histaminu, ale i potraviny, které histamin samy obsahují.
Histaminoliberátory dělíme na:
- živočišného původu
– ryby (zejména konzervované – sardinky, tuňák, makrela aj.), korýši a měkkýši, zpracované maso (šunky, slanina, klobásy), zrající sýry (ementál, gouda, camembert aj.), bílek. - rostlinného původu
– červené víno, kvasnice, ananas, jahody, papája, mango, citrusy, banány, rajčata, špenát, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semínka, kysané zelí. - ostatní
– alkohol, aditiva, koření, lékořice, čokoláda, kakao, ocet.
Jak se histamin odbourává?
Odbourávání histaminu se děje více mechanismy. Odbourávání histaminu získaného z potravy se děje převážně za účasti enzymu diaminooxidázy (DAO) ve střevě.
Pokud je aktivita enzymu nízká, vyvolá nadbytek histaminu.
Příznaky nadbytku histaminu: svědivá vyrážka, zarudnutí kůže, otok sliznic, dušnost, nadýmání, křeče v břiše, migrény, návaly pocení, poruchy spánku aj.
Příznaky se většinou objevují v bezprostřední vazbě na konzumaci konkrétní potraviny. Důležitou roli hraje i množství zkonzumované potraviny.
Diagnóza histaminové intolerance
K diagnóze HIT vede souvislost zdravotních potíží a konzumace potravin bohatých na histamin.
K potvrzení diagnózy se provádí test aktivity DAO a eliminačně-expoziční test (rizikové potraviny se na určitou dobu vyřadí a zdravotní projevy se objeví po jejich opětovném zavedení do jídelníčku). HIT může být i druhotným projevem jiných onemocnění (např. alergií), proto je důležitá správná diagnostika a spolupráce se zkušeným alergologem.
Jak léčit histaminovou intoleranci?
Léčbou je nízkohistaminová dieta, která je založena na:
- vyloučení potravin bohatých na histamin, ale i ostatní biogenní aminy.
- vyloučení histaminoliberátorů.
- vysazení potravin inhibujících enzym DAO (alkohol, kofein, černý čaj, zelený čaj, mátový čaj, energetické nápoje).
- vysazení léků inhibujících enzym DAO (kyselina acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika, některá antihypertenziva aj.).
- substituce enzymu DAO.
Režimová opatření při předcházení histaminové intoleranci
Z režimových opatření je důležité dbát na čerstvost potravin, protože koncentrace histaminu během skladování roste.
Na si dát dále pozor?
- Vybírat maso a ryby čerstvé, nebo hluboce zmrazené.
- Neskladovat maso, uzeniny, ryby a sýry déle, než je nezbytně nutné.
- Otevřené balení potravin (uzenin, sýrů) je nutné znovu vzduchotěsně uzavřít.
- Neohřívat masité pokrmy.
- Nekupovat uzená, marinovaná nebo sušená masa a ryby.
- Nekupovat sýry s dlouhou dobou zrání a výrobky z nepasterizovaného mléka.
- Dbát na dostatečné a stálé chlazení potravin živočišného původu.
- Vyhnout se koláčům, pečivu a sladkostem s velkým obsahem kypřicích prostředků.
- Vyřadit z jídelníčku rychlé občerstvení a v jídelnách si nedávat omáčky a rychle se kazící masné výrobky.
- Dbát na přiměřenou konzumaci alkoholu a nekombinovat alkohol spolu s potravinami bohatými na histamin.
HIT je velmi individuální onemocnění, a proto co může jeden tolerovat, druhému může způsobit nepříjemné projevy. Nelze tedy stanovit přesný seznam potravin, jež působí potíže.
Z tohoto důvodu nemocným HIT nezbývá, než postupně zkoušet jednotlivé potraviny.
Vhodná je spolupráce alergologa a nutričního terapeuta, který při vyřazení určitých potravin doporučí vhodné alternativy, aby nedocházelo k nutričním deficitům a ke zhoršení zdravotního stavu následkem přísné restrikce jídelníčku.
Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě.