Mramorová bábovka dříve patřila ke svátečnímu pečení a nesměla chybět na nedělním stole, nebo při pohoštění návštěv. Postupně ji vytlačily jiné dezerty, ale poctivě upečené bábovce se nic nevyrovná.
|
Mramorová bábovka dříve patřila ke svátečnímu pečení a nesměla chybět na nedělním stole, nebo při pohoštění návštěv. Postupně ji vytlačily jiné dezerty, ale poctivě upečené bábovce se nic nevyrovná.
|
Porce
1 bábovka hrnek o objemu 250 ml
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
kakao
4lžíce
holandského typu
vejce
3ks
mouka
2hrnky
polohrubá
krupicový cukr
1hrnek
olej
1hrnek
rostlinný
mléko
1hrnek
prášek do pečiva
1ks
vanilkový cukr
1lžíce
tuk
na vymazání formy
mouka
hrubá, na vysypání formy
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
- Postupně přiléváme olej.
- Do druhé mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva.
- Jakmile bude vaječná hmota vyšlehaná, postupně vmícháme mouku.
- Nakonec přilijeme mléko.
- Formu vymažeme a vysypeme a vlijeme do ní polovinu těsta.
- Do druhé poloviny těsta prosejeme kakao a zamícháme, dokud se vše dokonale nepromíchá.
- Druhou, obarvenou část těsta vlijeme do formy – snažíme se těsto vlévat doprostřed, aby byla struktura bábovky mramorová. Můžeme tomu ještě trochu pomoci, když těsto promícháme špejlí.
- Pečeme 45–50 minut - upečení zkoušíme špejlí.
- Po upečení necháme bábovku 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme ji zcela vychladnout.
- Pocukrujeme moučkovým cukrem.