Pochutnáváte si rádi na čerstvých zdravých pokrmech a je pro vás důležité sdílet chvíle u stolu s přáteli a rodinou? Pokud souhlasíte, je pro vás egyptská kuchyně ta pravá a měli byste ji vyzkoušet. Pojďme společně nakouknout pod pokličku Orientu a připravit si dva úžasné vegetariánské pokrmy podle egyptských receptur.
Původ egyptské kuchyně
Egypt byl po staletí důležitou křižovatkou obchodních cest, proto si sem našly cestu téměř všechny kuchyně světa.
Největší vliv má samozřejmě turecká a arabská, ale zásadní podíl tu má i kuchyně řecká, syrská, libanonská, židovská, palestinská i africká.
Egyptské pokrmy jsou jednoduché a připravované ze základních surovin. Jejich lehkost a čerstvost okouzlí každého, kdo chce jíst kvalitně a zdravě.
Tradiční suroviny v egyptské kuchyni
Díky úrodné půdě v povodí řeky Nil se tu daří zelenině, která tvoří velkou část všech egyptských pokrmů. Pochutnáme si především na lilku, paprikách, rajčatech, cibuli nebo česneku.
Mezi oblíbené ovoce patří datle, fíky, banány a pomeranče.
Z masa najdeme na talíři především jehněčí a skopové, hovězí a kuřecí. Vepřové je díky místnímu náboženství zapovězeno.
Oblíbenou přílohou jsou luštěniny – čočka, fazole, cizrna, bulgur, kus kus – a také domácí placatý chléb pita.
Egyptské dezerty jsou velmi sladké a zpravidla obsahují oříšky, rozinky a med.
Po jídle se pije tradiční silná káva připravovaná v džezvě.
Tradiční pokrmy
Až pojedete do Egypta, rozhodně vyzkoušejte místní tradiční jídla. Díky dokonalé kombinaci koření, zeleniny a masa na ně budete ještě dlouho vzpomínat. Jaká to jsou? Například:
- Baba ganush – lilkový pokrm s citronovou šťávou, olivovým olejem a římským kmínem.
- Shakshuka – směs rajčat, paprik, vajec a olivového oleje.
- Koshari – čočka, rýže, těstoviny, rajčata, olivový olej a římský kmín.
- Molocheja – zeleninový vývar ochucený česnekem, pepřem a koriandrem.
- Švarmu – jehněčí opékané na svislém rožni, odkrajované tenké plátky se podávají se salátem a chlebem pita.
- Baklava – vrstvy listového těsta proloženého oříšky a medem.
Koření v egyptské kuchyni
Orientální kuchyně je založená na výrazném koření. Není však pálivá, jen dobře ochucená. Na egyptských trzích seženeme veškeré koření od žlutého šafránu, okrového kari až po tmavomodré sypké indigové barvivo.
Nejoblíbenějším kořením je římský kmín, černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam a z čerstvých bylin jsou nejpoužívanější petržel, máta a kopr.
Stolování v Egyptě
Podobně, jako v ostatních zemích Blízkého východu, i v Egyptě představuje podávání jídla významný společenský rituál.
Pokrmům je věnována náležitá péče a typická je dlouhá příprava několika chodů. Ty se podávají všechny najednou, aby je každý mohl kombinovat dle libosti.
Příbor se často vynechává a jednotlivé pokrmy se nabírají pomocí kousků arabského chleba. Během hodování se popíjí silný čaj a probíhá čilá konverzace s přáteli a rodinou. Není totiž zvykem, aby Egypťané jedli sami.
Shakshuka
Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín.
Recept - suroviny a postupBaba ganoush
Baba ganoush (baba chanuš) se připravuje z pečeného lilku a běžně se využívá jako předkrm, nebo pomazánka.
Recept - suroviny a postup