Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
|
Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
|
Porce
30 – 40 kusů
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Rozinky propláchneme horkou vodou, zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
- Mezitím si připravíme kvásek: smetanu se 2 lžícemi cukru mírně ohřejeme, rozdrobíme do ní droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Žloutky utřeme s cukrem a máslem do světlé pěny.
- Do mísy prosejeme obě mouky se solí.
- Vmícháme kvásek a žloutkovou pěnu.
- Vše důkladně propracujeme na hladké vláčné těsto a zapracujeme do něj rozinky.
- Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho kynout na teplém místě 40–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál.
- Vytvarujeme válec a těsto nakrájíme na stejně velké kousky.
- Vyválíme z nich bochánky a naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
- Takto připravené necháme kynout ještě dalších 20 minut.
- Hnětýnky potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody.
- Posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.
- Hnětýnky pečeme 20–30 minut, dokud povrch nezezlátne.