Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
|
Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Polentová kaše
- Vývar přivedeme k varu a přidáme smetanu.
- Postupně přisypáváme polentu a mícháme, přičemž nám kaše začne houstnout.
- Směs mícháme neustále 2 – 3 minuty.
- Pokud je kaše hustá, přidáme ještě smetanu, pokud je tomu naopak, přisypeme ještě trochu polenty.
- Jakmile bude kaše krémovitá, odstavíme ze sporáku, přidáme máslo a jemně nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
- Na závěr můžeme kaši zakápnout olivovým olejem.
- TIP: Dáváme pozor, aby nám kaše nevychladla, s vychladnutím tuhne (ale i v tomto stavu ji lze využít a dát si ji třeba k vínu).
Pečená dýně
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Plech vyložíme papírem na pečení.
- Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a takto připravenou ji rozprostřeme na plech.
- Na plech přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a také palici česneku rozkrojenou na poloviny.
- Sýr nakrájíme na kostky a taktéž přidáme na plech.
- Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme tymián, osolíme a opepříme.
- Rukama na plechu promícháme a dáme péct na 20 minut.
- Na polentovou kaši naneseme pečenou dýni se sýrem a bylinkami.