Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
|
Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
|
Porce
22 šátečků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
Ořechová nádivka
|
Pokyny
Těsto
- Nejprve si připravíme kvásek: v hrnečku ve vlažném mléce rozpustíme 1 lžíci cukru a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Ve druhém kastrůlku rozpustíme máslo, odstavíme a necháme vychladnout.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru a vanilkový cukr, žloutky, kůru z citronu, citronovou šťávu a špetku soli.
- Přilijeme vychladlé máslo a vzešlý kvásek.
- Vše dobře prohněteme do hladkého těsta. Těsto přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme 1 - 1,5 hodiny kynout.
Ořechová nádivka
- V míse smícháme mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem, skořicí a bílky.
- Měla by vzniknout tužší a lepivá hmota.
Tvarohová nádivka
- Tvaroh, vejce, cukr a rozinky naložené v rumu smícháme do tužší hmoty.
Šátečky
- Vál si posypeme hladkou moukou a vykynuté těsto vyválíme na větší obdélník (o výšce cca 0,5 cm).
- Těsto si ořízneme a nakrájíme na čtverce o velikosti cca 8x8 cm.
- Na polovinu naneseme náplň ořechovou a na další tvarohovou ( vždy cca 1 lžičku náplně).
- Strany čtverečků potřeme trochou rozšlehaného vajíčka.
- Postupně začneme překládat jednotlivé rohy přes sebe, aby vznikl tvar šátečku. Uprostřed stiskneme, aby se těsto spojilo.
- Připravené šátečky rozložíme na plech vyložené pečicím papírem.
- Na potření šátečků si rozpustíme máslo, které smícháme s rumem a pak šátečky touto směsí potřeme.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 – 25 minut dozlatova.
- Hotové šátečky můžeme zasypat moučkovým cukrem.
Více o svátku Svatého Martine v článku “Svatý Martin - svátek mladého vína a úrody”.