Pokud máme v létě přebytek úrody a nevíme, co s ní, zavařujme! Díky tomu si potraviny uchováme čerstvé na dlouhou dobu. Poradíme vám, jak na to a prozradíme i dva skvělé recepty.
Co je zavařování potravin?
Při zavařování potravin dochází k jejich sterilizaci. Tím se zbavujeme nechtěných bakterií. Díky tomu, že zabráníme přístupu , pak zajistíme delší trvanlivost potravin. Ty tak vydrží připravené ke konzumaci až 6 let!
V čem potraviny nakládat?
Zavařovat můžeme ovoce, zeleninu, ořechy, houby i maso. Potraviny můžeme nejčastěji nakládat do oleje, octa, lihu, sádla, soli nebo medu.
Tak si lidé kdysi zajišťovali zásoby na zimu. Takto zpracované potraviny dodávají tělu potřebné vitamíny a výživu.
V čem zavařovat?
Existuje mnoho způsobů zavařování. Mezi ty nejrozšířenější patří:
- v troubě
- v mikrovlnné troubě
- v zavařovacím hrnci
- v klasickém hrnci.
Jak správně zavařovat?
Dbejme na hygienu
To proto, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. Nejdříve vyvaříme sklenice i víčka a necháme je uschnout. Před kontaktem s potravinami si pečlivě umyjeme ruce.
Sklenice řádně utěsnit
Jak zjistíme, že jsme sklenici pořádně utěsnili? Obrátíme ji víčkem dolů. Pokud obsah vytéká, nebo se uvnitř tvoří bublinky, víčko ještě dotáhneme.
Sklenice řádně označíme
Na každou sklenici napíšeme její obsah a datum výroby. Můžeme povolit uzdu své fantazii a kreativně se přitom vyřádit.
Nakládáme jen čerstvé kusy
Před zavařováním potraviny nejen pořádně omyjeme, ale také je prohlédneme a nahnilé, nebo naťuknuté kousky odstraníme. Proč? Kontaminovaly by celý obsah a my bychom sklenici mohli rovnou vyhodit.
Už jste slyšeli o pečeném čaji? K dostání je i v obchodě, ale není nad domácí výrobu z vlastních zásob. Příprava je velmi jednoduchá....Pečený čaj
Nakládané vepřové maso chutná skvěle a nejvíce ho oceníte, když zrovna nevíte co uvařit.Vepřové plátky ve slaném nálevu