Začátek zimy bude v duelu patřit křupavým sušenkám. Vybrali jsme pro vás dva recepty: Kakaovo-kokosové sušenky připravila Dana a Citronovo-tymiánové připravila Marie. Který sušenkový recept to u vás vyhraje?
Kakaovo-kokosové sušenky
Pečení je pro Danu velký koníček a nejčastěji prý hostí dceru s rodinou. O svůj oblíbený recept se ráda podělí i s vámi.
Suroviny
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku strouhaného kokosu
- ¾ hrnku cukru krupice
- ¼ hrnku ovesných vloček
- 1 máslo
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Postup
- Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme tuhé těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do lednice.
- Poté jej rozdělíme na šest dílů, z každého dílu vyválíme váleček a ten rozkrájíme na centimetrové kousky.
- Kousky těsta vyrovnáme na pečicí papír a vidličkou uděláme na každém z nich proužky.
- Pečeme v troubě při teplotě 175 °C přibližně 12 minut.
Dana
Citronovo-tymiánové sušenky
Pečení je pro Danu velký koníček a nejčastěji prý hostí dceru s rodinou.
Suroviny
- 250 g másla pokojové teploty
- 3 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku krupicového cukru
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 1 lžíce zázvoru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- mléko na potření
Postup
- V mixéru ušleháme máslo s cukrem a zázvorem do pěny.
- Přidáme citronovou šťávu a vejce.
- Pěnu s vejci smícháme se suchými ingrediencemi do hladkého těsta.
- Těsto rozdělíme napůl a z každé půlky vyválíme váleček v průměru 5 cm.
- Válečky zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Válečky vybalím z folie a nakrájíme na tenká kolečka.
- Kolečka potřeme mlékem a pečeme cca 15 minut.
Marie