Jak a proč si doma připravit domácí jogurt?

Příprava domácího jogurtu vám zabere pár minut a ušetří spoustu peněz. Po dočtení našeho článku budete kroutit hlavou nad tím, proč jste to nezkusili už dříve. Je to tak jednoduché! Jak na to?Jak a proč si doma připravit domácí jogurt

Co je jogurt?

Jedná se o kysaný mléčný výrobek živočišného původu s relativně vysokým obsahem bílkovin. Původ jogurtů najdeme na Středním východě.
Samotné slovo jogurt pochází z tureckého “yogurt”, což znamená zkvašené mléko. K výrobě jogurtů se používají bakterie, které nazýváme jako “jogurtové kultury”. Dokáží zpracovat laktózu a tím nám vzniká kyselina mléčná, která způsobuje srážení mléčných bílkovin.

Proč zařadit jogurt do jídelníčku?

V první řadě jogurty obsahují mnoho živin, které naše tělo potřebuje. Například vápník, vitamíny ze skupiny B, fosfor a hořčík. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na hojně zastoupené bílkoviny. V některých kvalitních jogurtech najdeme dokonce také probiotika. Ta vznikají při kvašení a zlepšují funkci našeho trávicího ústrojí.

Proč je domácí jogurt nejlepší?

Možná si říkáte: „Proč bychom si měli vyrábět domácí jogurt, když si můžeme jednoduše nějaký koupit?” Odpovědí jsme našli hned několik:

  • známe přesný původ a složení;
  • domácí jogurt neobsahuje konzervanty, sladidla ani zahušťovadla;
  • jogurt vyrobený doma nás vyjde mnohem levněji.

Domácí jogurt - jak si ho vyrobit?

Domácí jogurt - jak si ho vyrobit?

Výroba domácího jogurtu není nic složitého, zvládne to každý. Našli jsme 2 způsoby, záleží jen na nás, jaký si zvolíme.

Recept - suroviny a postup

Dochucení domácího jogurtu dle libosti

Pokud nepatříme mezi vyznavače bílých jogurtů, nevadí. Jogurt si můžeme dochutit podle vlastní chuti. Zde je několik tip na několik ingrediencí, které náš domácí jogurt pozvednou do nebeských výšin:

  • med;
  • marmeláda;
  • javorový sirup;
  • čerstvé, sušené i kompotované ovoce;
  • čokoláda;
  • kakao;
  • müsli;
  • chia semínka;
  • a nejrůznější ořechy.
Domácí jogurt využijeme také při přípravě salátu s okurkou a drceným česnekem. Skvěle se hodí i pro naložení kuřecího masa - stačí jej smíchat s vejcem a grilovacím kořením.

Věděli jste, že příprava domácího jogurt je pozitivní také z ekologického hlediska? Pokud si doma vyrábíme jogurty a nekupujeme si je v obchodech, nehromadí se nám od nich doma plastové kelímky, nebo skleničky. Šetříme tedy nejen peníze, ale i přírodu. Jestli se nám doma přece jen nějaký plastový obal od jogurtu objeví, vyhoďme ho do žlutého kontejneru, sklenice do zeleného kontejneru. Přesně tam totiž tyhle obaly patří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*