Ovoce se k nám dnes dostává prakticky ze všech koutů světa, proto není vždy možné, aby byl každý plod konzumně zralý. Proto se doporučuje některé druhy po zakoupení nechat tzv. dojít při běžné pokojové teplotě.
Kde skladovat?
Kde skladovat ovoce
Na to není jednoznačná odpověď, jelikož každý druh ovoce vyžaduje jiné podmínky skladování. Obecně však platí, že většinu druhů ovoce lze skladovat při pokojové teplotě.
Pozor si však musíme dát především na bobulovité ovoce, které se rychleji kazí, proto je lepší jej skladovat v ledničce.
Čerstvé jahody by nám tam měly vydržet cca 3 dny od utržení, borůvky se však doporučuje spotřebovat do 24 hodin. Delší dobu je možné skladovat v ledničce švestky a to až 1 týden.
Tropické ovoce je vhodné skladovat při pokojové teplotě, kde většinou ještě dozraje.
Banány nikdy nedávejte do lednice, jakmile totiž projdou chladem, zešednou a změní chuť i konzistenci. Ke konzumaci jsou nejlepší, začnou-li mít na sobě malé hnědé puntíky. To je známkou toho, že je v nich již dotvořený ovocný cukr.
K dlouhodobějšímu skladování se pak hodí především jablka a hrušky.
Hodně zralé hrušky je však vhodné skladovat v lednici, kde vydrží déle.
Je však nutno si uvědomit, že hrušky a zejména pak jablka by se měly skladovat mimo jiné ovoce a zeleninu, jelikož vylučují látku, která urychluje zrání plodů.
Nejvhodnějším místem, především pro jablka, je chladný sklep s teplotou do 6 °C, kde se rozloží nejlépe na dřevěné police nebo do lísek.
Doporučuje se vyskládat je pouze v jedné vrstvě. Díky tomu budeme mít dokonalý přehled o jejich stavu, aniž bychom s nimi museli zbytečně hýbat.
Jablka bychom měli ukládat do lísek vždy stopkami nahoru, hrušky pak stopkami dolů. Je však důležité, aby mezi lískami proudil dostatek vzduchu, jelikož se potřebují uvolňovat látky stimulující proces zrání.
Pozor si však musíme dát na nadměrné větrání, které vede k úbytku vody a ovoce se pak rychleji scvrkává.
Před dlouhodobým skladováním se doporučuje ovoce přebrat a oddělit poškozené plody. Ovoce omýváme zásadně až před přímou konzumací.
Co když sklep nemáme?
V lednici tak ovoce umístíme do spodní části, kde obvykle najdeme speciální šuplíky.
Máte-li však větší množství ovoce, pak si pro vaši sklizeň připravte prostornou bednu, kterou vyložte polystyrenem a umístěte nejlépe na balkón. Každé jablko se však doporučuje zabalit zvlášť do měkkého papíru.
Zajímavou alternativou je také skladování jablek ve studni, kdy koš na pevném laně spustíte do patřičné hloubky.
Mražené ovoce lze skladovat v mrazničce neotevřené až 2 roky.
Při pokojové teplotě v suchu a temnu by nám měli stejnou dobu vydržet také kompoty, marmelády a sušené ovoce.
Po otevření je však nutno výrobek co nejdříve spotřebovat.
Skladování hotových výrobků z ovoce
Připravíte-li si doma na druhý den ovocný salát, ideálně ho skladujte v chladničce a plastové uzavřené nádobě.
Tepelně upravené ovoce není v našem jídelníčku zas tak časté, ale asi nikdo z nás nepohrdne lahodnými ovocnými knedlíky. Oči by jedly, ale žaludek už nemůže? Nevadí, dejte je do plastové uzavíratelné nádoby a uschovejte do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, určitě jej vyhoďte.
Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.
Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete knedlíky, ale i jiné pokrmy uchovat několik měsíců. Než balíček uložíte do mrazáku, označte ho názvem pokrmu a datem zamražení.
Rizika
Rizika skladování ovoce
Je nutno si uvědomit, že ovoce velice rychle přejímá cizí pachy a vůně, proto, chcete-li si na ovoci opravdu pochutnat, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti zeleniny, zvláště pak brambor.
Ať už budete vybírat jakýkoliv druh ovoce, rozhodně se vyhněte viditelně zašpiněným plodům nebo plodům s otlaky a tmavými skvrnami. Tato místa mohou být velice snadno napadena hnilobou či plísní. Nekupujte ani plody s odlomenou stopkou, jelikož jsou taktéž náchylnější k hnilobám.
Před vlastním opracováním ovoce opláchneme pitnou vodou. K tepelnému zpracování používáme jen kvalitní plody nenapadené hnilobou. I po vykrájení mohou obsahovat tepelně odolné mykotoxiny. Mražené může obsahovat viry způsobující průjmová onemocnění a v horším případě hepatitidy. Vzhledem k tomu, že právě mražení viry konzervuje, mražené ovoce před konzumací raději krátce tepelně opracujte.