Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
|
Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
|
Porce
2 plechy
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
celozrnná mouka
300g
polohrubá
máslo
150g
studené
cukr
100g
krupicový
voda
2 - 3lžíce
studená
vejce
2ks
prášek do pečiva
1lžička
vanilka
1/4lžičky
extrakt
|
Pokyny
- Mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme cukr, extrakt a vejce.
- Vymícháme hmotu, která má konzistenci drobenky, a rychle do ní zapracujeme máslo.
- Postupně přidáváme po lžičkách vodu, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Zabalíme do potravinářské folie a uložíme odležet do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Máslo s cukrem, extraktem a medem zahříváme tak dlouho, dokud směs lehce nezhnědne.
- Přilijeme smetanu ke šlehání a mícháme do úplného rozpuštění zkaramelizovaného cukru.
- Přidáme oříšky a rozinky a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se hmota nespojí.
- Pak směs odstavíme a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Plechy si vyložíme pečicím papírem.
- Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 3-4 mm.
- Vykrajujeme hvězdičky a dáváme na plech.
- Pečeme 6 – 8 minut, vyndáme z trouby a na předpečené cukroví rozdělíme náplň (cca ½ lžičky).
- Vložíme zpět do trouby a dopečeme ještě dalších 6-7 minut.
- Jakmile začnou kraje hvězdiček hnědnout, vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.