Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro nás základním zdrojem informací. Na jejich základě se rozhodujeme, jestli si výrobek koupíme nebo ne. Lidé v poslední době stále více dbají na to, co kupují, a od toho se také odráží velký zájem o informace na obalech potravin. Patříte mezi ty, kteří v záplavě informací – nebo naopak jejich nedostatku – tápou? Napište nám o tom na Facebooku, váš názor nás zajímá!
Co a jak musí být na každém balení potravin uvedeno, ukládají české zákony a prováděcí vyhlášky a také nařízení ES. Obaly na potraviny musejí obsahovat:
- název obchodní firmy a sídlo výrobce nebo dovozce nebo prodávajícího nebo balírny
- název potraviny
- údaj o množství výrobku
- datum použitelnosti (především u druhů potravin rychle podléhajících zkáze) nebo datum minimální trvanlivosti
- v případě nutnosti (kvůli zachování zdravotní nezávadnosti a jakosti) údaj o způsobu skladování
- v případě nutnosti (kvůli zachování zdravotní nezávadnosti a jakosti) údaj o způsobu použití
- údaj o určení potraviny v případě potraviny pro zvláštní výživu
- údaj o složení potraviny, příp. o přítomných alergenních složkách
- označení šarže (v případě, že datum minimální trvanlivosti nebo použitelnosti neobsahuje den a měsíc)
- v případě nutnosti údaj o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí (např. varování před fenylalaninem pro nemocné fenylketonurií)
- údaj o ošetření ionizujícím zářením, pokud bylo aplikováno
- v některých případech výživová (nutriční) hodnota
- v některých případech údaj o třídě jakosti (vejce, ovoce, zelenina, brambory)